fotografie peter Hilz (C)

Nederlands parlementslid en "luis in de pels" Pieter Omtzigt stapt uit zijn partij CDA

De Nederlandse politicus en parlementslid Pieter Omtzigt stapt uit zijn partij, het christendemocratische CDA. Dat heeft hij bekendgemaakt in een brief op Twitter. Omtzigt stond erom bekend geregeld een luis in de pels van de regering te zijn. Hij was het ook die de zogenoemde toeslagenaffaire naar buiten bracht, waarover de regering van Mark Rutte is gevallen.

De naam van Pieter Omtzigt dook enkele maanden geleden op tijdens de formatiegesprekken voor een nieuwe Nederlandse regering. In notities van de formateurs die per ongeluk op straat kwamen te liggen, stond een gevoelig fragment. "Functie elders" stond te lezen onder het kopje "positie Omtzigt". 

Over het fragment werd druk gespeculeerd. Was het het CDA zelf dat een andere functie wilde voor Omtzigt? Of kwam het van andere onderhandelende partijen? Premier Mark Rutte zelf kwam uiteindelijk onder vuur te liggen toen bleek dat hij de positie van Omtzigt ter discussie had gesteld, maar dat in de pers expliciet had ontkend.

Felle kritiek

Vorige week lekte dan weer een notitie van Omtzigt zelf uit, waarin hij felle kritiek uitte op de manier waarop het CDA met hem is omgegaan. Hij beschrijft dat hij zich binnen de partij onveilig voelde, werd gepasseerd als lijsttrekker en dat zijn aanhang op tegenwerking stuitte.

"Dit stuk had intern moeten blijven om juist daar een inhoudelijke discussie te kunnen voeren en noodzakelijke vragen te stellen", zegt hij daarover op Twitter.

(lees door onder de tweet)

Door het uitlekken van zijn felle kritiek is het nog moeilijker geworden om binnen het CDA te blijven functioneren, zegt Omtzigt op Twitter. "Daarom heb ik zojuist met pijn in mijn hart partijvoorzitter Marnix van Rij laten weten dat ik mijn CDA-lidmaatschap opzeg."

Omtzigt is van plan terug te keren in de Tweede Kamer als onafhankelijk parlementslid. Maar eerst wil hij rust nemen om te herstellen van een burn-out. "Ik heb verder nog geen enkel besluit genomen over hoe ik mijn politieke toekomst ga vormgeven en zal daar pas over besluiten wanneer ik volledig ben hersteld", zegt hij.

Omtzigt zat sinds 2003 in de Nederlandse Tweede Kamer. Hij was een populair parlementslid: bij de laatste verkiezingen haalde hij meer dan 340.000 voorkeurstemmen. Vorig jaar had hij zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van het CDA, maar hij werd geklopt door Hugo de Jonge. Toen die zich later terugtrok, koos de partij niet voor Omtzigt, maar voor Wopke Hoekstra. De verhoudingen tussen de twee waren altijd gespannen.

Meest gelezen