Videospeler inladen...

BEKIJK -  Hoe de Amerikaanse president onder een stralende avondzon voet op Belgische bodem zette

De Amerikaanse president Joe Biden is gisteravond geland op Belgische bodem. Op de luchthaven van Zaventem werd hij verwelkomd door premier Alexander De Croo (Open VLD). Biden is de komende twee dagen in ons land om deel te nemen aan een NAVO-top en een EU-top. De beelden van de landing van Biden kan je hieronder bekijken.

Air Force One, de extra beveiligde Boeing 747-200 van de Amerikaanse president Joe Biden is afgelopen avond geland op Zaventem. Onder een stralende avondzon was de landing van het presidentiële vliegtuig een feest voor het oog van vliegtuigspotters rond de luchthaven. 

Ook VRT NWS was er live bij toen het vliegtuig met president Biden aan boord landde op Belgische bodem. “Dit is wat we in luchtvaarttermen een boterzachte landing noemen”, zei onze luchtvaartkenner Riadh Bahri tijdens de online live-uitzending van de landing.  (Lees verder onder de foto.)

Begroeting

Air Force One was eerder op de avond opgestegen op de Londense luchthaven Heathrow, nadat Biden afgelopen weekend in Engeland de G7-top, de bijeenkomst van de zeven rijkste industrielanden, had bijgewoond. 

Na een korte vliegreis kwam Air Force One om 20.48 uur aan in Brussel. Daarna duurt het enkele minuten eer de president het vliegtuig uit stapte. Met de vertrouwde zonnebril op de neus en met een mondmasker op het gezicht daalde de 78-jarige Biden de trap af, waar de rode loper voor hem was uitgerold.

Biden werd op de begane grond begroet door een militaire muziekkapel en er werd een erehaag voor hem gevormd.  Beneden stond premier Alexander De Croo op Biden te wachten. Die stelde hem voor aan de drie Amerikaanse zaakgelastigden.

Na de korte, hartelijke begroeting stapte Biden in "The Beast", één van zijn twee identieke, zwaar beveiligde auto's.

Bekijk hier de aankomst van Biden op Zaventem en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Agenda

Biden is twee dagen in ons land. Zijn programma in ons land is vooral gevuld met internationale diplomatieke gelegenheden. De Amerikaanse president wil met zijn Europese reis, de eerste buitenlandse trip sinds hij president is, vooral aan de bondgenoten tonen dat Amerika terug is, na vier jaar van gespannen verhoudingen onder zijn voorganger Donald Trump.

Maandag neemt hij deel aan de NAVO-top, waar naar verwachting het toekomstplan NATO 2030 zal worden goedgekeurd. Ook de klimaatproblematiek, cyberveiligheid,  de terugtrekking uit Afghanistan, de recente gebeurtenissen in Wit-Rusland en Rusland en China en de noodzaak om te innoveren zullen aan bod komen. In de marge van de NAVO-top zal Biden ook een onderhoud hebben met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Dinsdag ontmoet Joe Biden eerst koning Filip, premier Alexander De Croo en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès. In de namiddag volgt een onderhoud met EU-leiders Charles Michel en Ursula von der Leyen. 

Dinsdagavond neemt Biden afscheid van ons land en vliegt hij naar Genève in Zwitserland, waar een langverwachte ontmoeting gepland staat met de Russische president Vladimir Poetin. Na die ontmoeting zal Biden alleen een persconferentie houden. Een gezamenlijke persconferentie met Poetin, zoals Trump deed, zit er dus niet in.

Volledige uitzending

De landing van Biden op Zaventem werd online live uitgezonden door VRT NWS. 

De volledige uitzending met Riadh Bahri vanop onze redactie en Jan Balliauw vanop de tarmac van Zaventem kan je hier nog eens bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen