Boot van Jacques Brel, de "Askoy II", wordt "varend erfgoed"

De legendarische zeilboot van de zanger Jacques Brel, de Askoy II wordt officieel "varend erfgoed". Dat is bekendgemaakt tijdens een bezoek aan de werf in Zeebrugge waar de boot gerestaureerd wordt. En volgend jaar komt de boot opnieuw in de vaart.

De Askoy II, een imposant zeiljacht dat ooit eigendom van Jacques Brel was, is bijna af. Nu de restauratie praktisch achter de rug is, wil minister Matthias Diependaele hem beschermen. "Het schip heeft zowel historische, industrieel-archeologische als sociaal-culturele waarden", motiveert minister Diependaele zijn beslissing.

De Askoy II was in de jaren zestig het grootste zeiljacht in het land. De boot is vooral bekend als de boot van Jacques Brel. Hij kocht ze in 1974 van Hugo Van Kuyck. Brel leerde ermee zeilen, trok ermee naar de Markiezenarchipel in Frans-Polynesië en verkocht het schip in 1976. Maar het jacht lag meer dan tien jaar te verkommeren onder de zee in Nieuw-Zeeland. 

"We hebben Brel persoonlijk gekend"

De broers Staf en Piet Wittevrongel uit Blankenberge lieten de boot opgraven en startten een ambitieus restauratieproject. Al 13 jaar zijn ze met een groep vrijwilligers aan het restaureren. De broers kenden Brel ook persoonlijk: "Hij bestelde zeilen bij ons, en we deelden samen de liefde voor de zee."

Volgend jaar is de Askoy II zeilklaar.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen