Maxime Anciaux - All rights reserved

Brand bij vleesbedrijf in Gentse haven zorgt voor tijdelijk tekort aan varkensvlees bij Delhaize

De brand van gisteren in een vleesverwerkingsbedrijf in de Gentse haven, heeft ook gevolgen voor supermarktketen Delhaize. Het bedrijf levert namelijk voorverpakte varkensvleesproducten aan Delhaize, zoals worsten, koteletten en gehakt. Sommige producten zullen dus tijdelijk niet te verkrijgen zijn.

De leveringen voor vandaag waren al voor de brand geleverd, maar sommige producten kunnen morgen niet beschikbaar zijn in de winkels, zegt Roel Dekelver van Delhaize : "Er wordt vandaag niets geleverd, en dat zal morgen zichtbaar zijn in de vleesafdeling, zeker bij de varkensvleesproducten. Vanaf woensdag zullen andere leveranciers de varkensproducten leveren, en we hopen tegen het einde van de week weer een volledig assortiment varkensvlees te kunnen aanbieden."

Aangezien er vandaag geen varkensvlees geleverd kan worden, zullen bepaalde producten morgen niet beschikbaar zijn.
Roel Dekelver (Delhaize)

Nog hele week nablussen

Momenteel zijn nog altijd 20 brandweermannen ter plekke. “Er wordt nog zeker tot eind deze week verder geblust”, zegt officier Erwin Van Damme van de brandweer. “Er is een firma bezig om het puin te ruimen. Dat gebeurt met een kraan. Wij volgen om de brandjes onder het puin te blussen. Het gaat om een hele grote oppervlakte: 100 meter op 50 meter. Grote delen van het bedrijf zijn ingestort, en dat maakt het opruimen en blussen extra moeilijk. We zullen zeker nog 3 dagen nodig hebben om alles te blussen.”

Het gaat hier om verbrand vlees, en het is bovendien warm weer, dus dat kan voor geurhinder zorgen in de buurt
Erwin Van Damme van de Gentse brandweer

“Er komt niet veel rook meer vrij, en de rook is ook niet schadelijk", zegt Van Damme. "Maar buurtbewoners kunnen wel nog last hebben van geurhinder. Het gaat hier om verbrande vleeswaren en het is bovendien ook nog eens warm weer, dus dat kan voor geurhinder zorgen. Voorlopig kunnen buurtbewoners best nog even ramen en deuren dicht houden. "

Oorzaak nog niet duidelijk

De brand ontstond zaterdagnacht in een bedrijf in de Skaldenstraat. "We kregen in de loop van de nacht verschillende meldingen binnen van geurhinder", zegt Alisa Coessens van de Gentse brandweer.  Uiteindelijk bleek een brand bij een vleesverwerkend bedrijf in de Skaldenstraat de oorzaak te zijn. 

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Een branddeskundige is ter plekke geweest om dat te onderzoeken. 

Meest gelezen