Coronablog: Voor het eerst sinds september daalt aantal besmettingen onder 1.000, Brussels Airlines vliegt weer naar VS

De coronacijfers blijven verder dalen. De voorbije week waren er dagelijks gemiddeld 52 ziekenhuisopnames, dat is dertig procent minder dan de week ervoor. Er werden dagelijks gemiddeld 984 besmettingen vastgesteld. Het is voor het eerst in negen maanden tijd dat het dagelijks gemiddelde onder de 1.000 zakt. Dagelijks sterven gemiddeld 10 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

De coronacijfers blijven dalen: elke dag gemiddeld 52 patiënten opgenomen in ziekenhuis

 • Gisteren, op zaterdag 12 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 5.616.337 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 61 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om bijna 49 procent. 3.055.158 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 6 tot en met 12 juni werden elke dag gemiddeld 52 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 30 procent minder dan de week ervoor. Tussen 30 mei en 5 juni waren er gemiddeld 75 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand.
 • Gisteren - zaterdag 12 juni - meldden de ziekenhuizen 45 opnames (-2 in vergelijking met vrijdag). 87 patiënten (-1 in vergelijking met vrijdag) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op vrijdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 721 covidpatiënten in het ziekenhuis (-49 in vergelijking met wat ze vrijdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op vrijdag. De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 30 procent.
 • 285 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -15 in vergelijking met gisteren. 162 (-11) hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen, dit keer met 15 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 22 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 3 tot en met 9 juni overleden elke dag gemiddeld 10 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 26 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.081.
 • Tussen 3 en 9 juni werden per dag gemiddeld 984 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 38 procent minder dan de week ervoor. Het is voor het eerst sinds 14 september 2020 dat het dagelijks gemiddeld aantal besmetting weer onder de duizend ligt. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.075.765 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 3 en 9 juni werden dagelijks gemiddeld 41.800 tests afgenomen. Dat is 9 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 3 en 9 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,9 procent (1,2 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat net iets minder dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houden het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,77. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) beslist dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Brussels Airlines vliegt na meer dan een jaar weer naar Verenigde Staten

Brussels Airlines hervat morgen de vluchten naar de Verenigde Staten. Een vlucht naar New York zal de eerste trans-Atlantische vlucht zijn sinds maart 2020. "Een symbolische mijlpaal in onze heropstart", zegt de luchtvaartmaatschappij.

De komende week start Brussels Airlines de vluchten weer op naar New York (3 keer per week) en Washington (4 keer per week). Nog in Noord-Amerika vliegt de maatschappij normaal ook naar de Canadese stad Montréal, maar die vluchten blijven tot nader order geschrapt. 

De ticketverkoop loopt vooral voor Washington goed, zegt Brussels Airlines. Voor die vluchten boeken vooral zakenreizigers en mensen die doorreizen naar Afrika. New York is meer een toeristische bestemming, de ticketverkoop start er "iets rustiger" op. 

"Momenteel zijn toeristische reizen naar de VS nog niet toegelaten, hetzelfde geldt voor passagiers uit de VS naar België", legt Maaike Andries, woordvoerder van Brussels Airlines, uit. "We hopen dus dat de reisrestricties binnenkort versoepeld zullen worden, zodat reizen tussen Europa en de VS weer eenvoudig en toegankelijk zullen worden."

We lijden momenteel nog altijd verlies, maar we hopen deze zomer winst te maken.

Brussels Airlines-topman Peter Gerber

Brussels Airlines heeft zich tijdens de coronacrisis lange tijd geconcentreerd op essentiële vluchten, voornamelijk van en naar Afrika (en de bijbehorende aanvoervluchten). In februari bestond het netwerk bijvoorbeeld uit maar 25 bestemmingen. Sindsdien is de luchtvaartmaatschappij haar netwerk stelselmatig aan het uitbreiden, met de bedoeling tegen augustus weer naar een tachtigtal bestemmingen te vliegen.

In een interview zaterdag in de Franstalige krant La Libre zei Peter Gerber, de topman van Brussels Airlines, dat in de loop van juli de hele vloot van de maatschappij weer actief zou moeten zijn, al zullen de vliegtuigen nog niet zo vol zitten als voor corona. "We lijden momenteel nog altijd verlies, maar we hopen deze zomer winst te maken", aldus Gerber. "De reserveringen zijn eerder bemoedigend. Als alles loopt zoals verwacht, zullen we geen extra staatssteun moeten vragen."

Druk weekend door overlast en samenscholingen voor Antwerpse politie

Tijdens een twee dagen durende actie tegen overlast heeft de politie in het centrum van Antwerpen 126 processen-verbaal opgesteld. Daar zijn de inbreuken tegen de COVID-maatregelen niet bijgerekend. Zowel vrijdag- als zaterdagavond kwam het op verschillende plaatsen tot samenscholingen.

"We stellen vast dat de COVID-maatregelen ten opzichte van de horeca een invloed hebben op de overlast", klinkt het bij de politie. "Waar we voorheen na 22 uur de grote volkstoelopen op de pleinen vaststelden, merken we nu dat dit verschuift naar 23.30 uur."

Bij de interventies ging het er op verschillende momenten grimmig aan toe. Enkele keren werd met een glazen fles naar de politie gegooid. Zaterdagnacht werden politiemensen tweemaal fysiek belaagd: een agent kreeg bier uit een vol glas in het aangezicht en een collega raakte lichtgewond aan het been. Hij is voor korte duur arbeidsongeschikt. Vijf mensen werden opgepakt voor verstoring van de openbare orde.

België snelst vaccinerende land van de EU

België is op dit moment het snelst vaccinerende land van de Europese Unie. Dat blijkt uit een grafiek die Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op zijn Facebookpagina plaatste.

Vrijdag lag het aantal geplaatste dosissen per 100 inwoners in België op 1,27 (gemiddelde van de afgelopen zeven dagen). Daarmee doet ons land het beter dan Nederland (1,18) en Luxemburg (1,15). De slechtste leerlingen zijn Bulgarije (0,25) en Ierland (0,11).

Minister Beke wijst erop dat Vlaanderen zelfs nog sneller vaccineert dan het Belgische gemiddelde, "en dit tempo houden we de komende twee weken vlot aan. In die periode zullen we maar liefst 1,3 miljoen prikken zetten, waarvan 1 miljoen eerste dosissen. We verwachten dan ook dat de vaccinatiegraad tegen 21 juni, de start van de zomer, maar liefst 70 procent zal bedragen bij de Vlaamse volwassen bevolking (1e prik)".

België ook aan de top in Europa wat vaccinatiegraad betreft

Volgens Wouter Beke zijn er verschillende redenen waarom Vlaanderen zo sterk vaccineert: "We hebben niet alleen een sterke vaccinatietraditie, daarbovenop zetten we via onze vaccinatiecentra in op nabijheid. De samenwerking tussen de eerstelijnszones en de lokale besturen verloopt uitstekend. Ons medisch personeel staat elke dag paraat, net als de vele vrijwilligers."

Uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat Vlaanderen aan de Europese top staat qua vaccinatiegraad. Het Vlaams Gewest moet enkel Malta, IJsland en Hongarije (dat gebruik maakt van vaccins die niet geverifieerd zijn door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), namelijk van Russische en Chinese vaccins) laten voorgaan. Net onder Vlaanderen staan Finland en Wallonië.

Bar slechte coronacijfers en toch organiseert Brazilië voetbaltornooi: "In Zuid-Amerika is voetbal het leven en het leven voetbal"

Vanavond start in Brazilië de Copa América, het voetbaltoernooi voor landen in Zuid-Amerika. Dat was niet de bedoeling, maar Brazilië sprong in de bres omdat de twee oorspronkelijke gastlanden Colombia en Argentinië moesten afhaken, onder meer door slechte coronacijfers. Opmerkelijk, want Brazilië is zelf een van de zwaarst getroffen landen in de regio en herbergt de gevaarlijke P1-variant.

Lees meer in onderstaand artikel:

Brazilaanse president beboet omdat hij geen mondmasker draagt tijdens evenement

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gisteren een boete van 552 Braziliaanse real (omgerekend bijna 90 euro) gekregen omdat hij zonder mondmasker deelnam aan een motorprotest in de deelstaat Sao Paulo. Hij hield zich ook niet aan andere maatregelen.

Duizenden motorrijders waren bijeengekomen voor de rally "Accelerate for Christ" in Sao Paulo. De extreem-rechtse president leidde de stoet met een open helm en zonder masker, wat in strijd is met de coronamaatregelen in de deelstaat.

Ook de zoon van de president, Eduardo, een lid van het Congres en de minister van Infrastructuur Tarcisio Gomes kregen een boete van 552 Braziliaanse real.

Meest gelezen