Klimaat, vaccinaties en - last but not least - China: G7 is afgerond met conclusies over deze thema's

Een versnelling hoger schakelen in de strijd tegen de klimaatverandering, een miljard vaccins leveren aan ontwikkelingslanden, en last but not least, een front vormen tegen de opkomst van China. Dat zijn de doelstellingen die de wereldleiders hebben geformuleerd aan het slot van de G7, de top van de zeven rijkste industrielanden.

De G7 in het Engelse graafschap Cornwall was vandaag aan zijn slotdag toe. De G7 bestaat behalve uit het VK en de VS uit Japan, Canada, Duitsland, Italië en Frankrijk. Daarnaast neemt de EU deel aan het overleg. Het Verenigd Koninkrijk heeft dit jaar ook Zuid-Afrika, Australië, India en Zuid-Korea uitgenodigd.

Op de slotdag stond het klimaat centraal. Actievoerders waren in Cornwall aanwezig om de wereldleiders aan te manen om haast te maken met de strijd tegen de klimaatverandering. Maar de beloften die de G7-landen zouden doen, maken weinig indruk, zo is intussen gebleken. "Te weinig" en "te vaag": zo kan de kritiek worden samengevat.

(lees door onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Wat hebben de wereldleiders dan beloofd in hun slotverklaring? Ze  engageren zich om een tandje hoger te schakelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Ze stellen zich tot doel om tegen 2030 de CO2-uitstoot met de helft te verminderen. Tegen 2050 moeten de economieën klimaatneutraal zijn.

Er werd ook afgesproken dat het gebruik van steenkool en bruinkool aan banden te leggen. Er zal geld worden vrijgemaakt voor alternatieven in ontwikkelingslanden. De middelen voor arme landen in de strijd tegen de klimaatopwarming moeten ook worden opgetrokken.

Oproep van David Attenborough

Daar had David Attenborough, de Britse maker van talloze natuurdocumentaires, al toe opgeroepen in een videoboodschap gericht aan de wereldleiders. 

"Het klimaat warmt snel op en landen en gemeenschappen beschikken niet over dezelfde middelen om daar iets aan te doen", zei hij. "De rijkste landen staan dan ook voor de belangrijkste beslissingen in de menselijke geschiedenis". "We hebben de vaardigheden om de klimaatverandering op tijd aan te pakken", riep Attenborough de wereldleiders op. "Al wat we nodig hebben is de wereldwijde wil om dat daadwerkelijk te doen."

(lees door onder de tweet)

De G7-landen beloven ook om tegen eind 2022 1 miljard dosissen van het coronavaccin te verdelen in arme landen, om mee te helpen om het coronavirus te bestrijden.

De vaccins zullen zowel door de landen zelf verdeeld worden, als via het verdeelprogramma Covax. 

Front tegen China

Last but not least, stond ook China gedurende de drie dagen durende top op de agenda. De G7-landen engageren zich om een front te vormen tegen de opkomende economische macht van China. De Amerikaanse president Biden wil zo een antwoord te bieden op de grootste concurrent van de Verenigde Staten als wereldmacht op dit moment.

De G7-landen willen dat onder meer doen door infrastructuurwerken te financieren in arme landen en opkomende economieën. Het door Biden gelanceerde plan - Build Back Better World of B3W - moet een concurrent worden voor de Nieuwe Zijderoute, waarmee China de handel en economische relaties met Aziatische en Afrikaanse landen wil verbeteren, door de aanleg van grote infrastructuurwerken, onder meer havens, spoorlijnen en wegen, en leningen.

China wordt ook op de vingers getikt omdat het de mensenrechten schendt en dwangarbeid oplegt. De G7-landen zeggen in hun verklaring dat ze "door de staat gesponsorde dwangarbeid van kwetsbare groepen en minderheden wil tegengaan", daarmee verwijzend naar de situatie van de Oeigoeren in Xinjiang. 

(lees door onder de foto)

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De Amerikaanse president Joe Biden (en met hem de Franse president Emmanuel Macron) haastte zich nochtans om te zeggen dat de G7 niet uit is op een conflict met China. "Ik denk dat we in een wedstrijd zitten, niet per se met China, maar met autocraten en autocratische regeringen overal ter wereld", zei hij op een persconferentie aan het slot van de top. "Het gaat er om of democratische landen nog kunnen concurreren met hen in de 21e eeuw van snelle veranderingen."

China reageerde gisteren al laatdunkend op de G7-plannen. "De dagen dat kleine groepjes landen mondiale beslissingen dicteerden zijn voorbij", klonk het. "Landen, groot of klein, sterk of zwak, arm of rijk, zijn voor ons gelijken. En kwesties die de wereld aangaan, zouden moeten worden behandeld door alle landen te consulteren."

De boog stond evenwel niet altijd gespannen, tijdens de drie dagen durende top aan de idyllische zuidwestkust van Engeland. Gisteravond namen de wereldleiders nog deel aan een informele barbecue op het strand, en vanochtend nam de gastheer Boris Johnson, de Britse premier, een duik in zee voor hij aan het serieuze werk begon.

Bekijk hieronder het verslag in "Het journaal" (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Meest gelezen