Veel belangstelling voor Rode Kruis-cursussen na reanimatie Deense voetballer, wat moet je juist doen?

De reanimatie van de Deense voetballer Christian Eriksen, live op tv zaterdagavond in de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland, inspireert veel mensen om op zoek te gaan naar cursussen eerste hulp. Dat is duidelijk merkbaar bij het Rode Kruis. Dat signaleert drie keer meer bezoekers voor de website en ook meer belangstelling voor de app "Eerste hulp". Binnenkort zijn er ook weer gratis fysieke lessen.

Consternatie toen de Deense voetballer Christian Eriksen tijdens de EK-wedstrijd Denemarken-Finland in elkaar zakte en op het veld gereanimeerd moest worden. De Deense kapitein Simon Kjaer greep meteen in en kreeg daar veel lof voor. 

Jan Poté van Rode Kruis Vlaanderen: "Dit is wat we zaterdagavond hebben gezien: als je meteen hulp kan bieden, voorkom je vaak erger en kan je levens redden. We zijn zeer blij dat er een vernieuwde interesse is voor onze gratis eerstehulpcursussen. Hoe meer mensen die volgen, hoe meer mensen we gaan redden. "

De belangstelling is er: "We merken drie keer zoveel bezoekers op onze website, specifiek op de eerstehulppagina's. Sinds 2019 is er ook de app "Eerste hulp". Die wordt nu veel vaker gedownload en gebruikt." Fysieke Rode Kruislessen zijn er nog niet wegens corona, maar: "Dat komt er wel weer aan. Via de e-learningmodules op onze website kunnen mensen wel al een initiatie eerste hulp krijgen," zegt Jan Poté.

Ook het reanimeren zelf moet coronaveilig gebeuren. Het Rode Kruis heeft de regels daarom aangepast. "Er gelden andere spelregels voor alles waarbij de afstand tussen slachtoffer en hulpverlener klein is", zoals mond-op-mondbeademing, die in deze tijd afgeraden wordt. Ontdek de basisregels hier: 

Hoe moet je reanimeren?

Stap 1: Controleer of het veilig is

Allereerst is het heel belangrijk om na te gaan of het veilig is om het slachtoffer te benaderen. Is het veilig voor jezelf, het slachtoffer en omstaanders? Afstand houden en handen wassen hoort erbij in deze coronatijden. Het Rode Kruis zet de regels hier op een rijtje.

Stap 2: Controleer hoe het slachtoffer er aan toe is

  • Controleer of het slachtoffer nog bij bewustzijn is. Spreek hem of haar aan met luide stem.  Vraag - terwijl je 1,5 meter afstand bewaart - wat er gebeurd is. Als het slachtoffer niet antwoordt, vraag dan luid: “Gaat het? 
  • ls het slachtoffer niet bewust, dan is de volgende stap de ademhaling controleren. Normaal gezien doe je dit door te kijken, luisteren en voelen. Maar dat gebeurt wegens corona anders. Kijk van op afstand of het slachtoffer normaal ademt . Eventueel kan de borstkas ontbloot worden om de ademhaling beter te bekijken. Luister vanop afstand of er ademhaling is en/of er reutels zijn. Voelen kan ook, met een hand op de borstkas of de buik van het slachtoffer. Of vraag een huisgenoot of naaste om dit te doen.
  • Om het risico op infectie te beperken, adviseert het Rode Kruis om de luchtweg niet te openen en om je hoofd niet dichtbij de mond of neus van het slachtoffer te houden. 
  • Een slachtoffer dat bewusteloos is maar normaal lijkt te ademen, leg je best in stabiele zijligging, op voorwaarde dat je geen wervelletsel vermoedt. Zonder mondmasker, want met een masker zou het slachtoffer alsnogkunnen stikken in bloed of braaksel. 

Stap 3: Roep gespecialiseerde hulp in

Bel de noodcentrale 112 of gebruik de 112be-app (de hulpdiensten kunnen via de app meteen zien waar je bent). Zij willen 3 zaken weten: 

  • Waar: Adres. 
  • Wie: Bijvoorbeeld hoeveel slachtoffers en de leeftijd van het slachtoffer.
  • Wat: Bijvoorbeeld of het slachtoffer nog bij bewustzijn is en of hij/zij nog ademt. 

Ben je alleen? Zet de telefoon op luidspreker. De noodcentrale kan je telefonisch ondersteunen om het slachtoffer te reanimeren, als dat nodig is.

Ben je met twee of meer en zal je moeten reanimeren? Laat een iemand starten met reanimatie en de andere persoon bellen en het AED-toestel gaan halen.  
 
Jonas Hamers / ImageGlobe

Stap 4: Verleen eerste hulp

Niet bang zijn om te reanimeren! Je kan de situatie alleen maar verbeteren. Het komt erop neer dat je de pompfunctie van het hart overneemt tot de hulpdiensten arriveren. Als je te lang niets doet, kan er grote schade optreden bij het slachtoffer en vermindert de kans op overleven. 

Maar ook hier gelden er coronabeperkingen: draag een mondmasker en als dat kan ook wegwerphandschoenen. Bedek mond en neus van het slachtoffer met een mondmasker, doek of kledingstuk om de verspreiding van aerosoldeeltjes tegen te gaan.

Wegens corona is het aanbevolen om enkel borstcompressies toe te dienen en géén mond-op-mondbeademing.

Leg beide handen ingehaakt in het midden van de borstkas en geef 30 borstcompressies op een tempo van 100 à 120 keer per minuut, dat is iets trager dan 2  per seconde. De centralisten aan de lijn kunnen je hierbij begeleiden. De pompbeweging moet 5 à 6 centimeter diep zijn of de gemiddelde lengte van een duim. Het is belangrijk om de borstkas diep genoeg in te drukken en ook terug voldoende naar boven te laten komen. 

Mond-op-mond beademing laat je beter achterwege zolang er corona heerst. In dat geval geef je continu borstcompressies tot de hulpdiensten komen. Als je toch zou beademen, kantel dan het hoofd weer achterover en til de kin omhoog. Knijp met één hand de neus dicht en plaats jouw lippen volledig rond de mond van het slachtoffer. Geef 2 beademingen en neem tussendoor verse lucht. Blaas rustig in gedurende 1 seconde terwijl je naar de borstkas kijkt of deze omhoog komt. 

Blijf reanimeren tot het AED-toestel er is. Het toestel geeft stap voor stap aan wat je moet doen. Dit is een aanvulling op reanimatie, het is dus belangrijk dat je blijft reanimeren tot de hulpdiensten arriveren en zeggen dat je mag stoppen. Geen zorgen! Het toestel kan ook geen enkele schade toedienen. 

Het Rode Kruis biedt ook gratis cursussen aan. 

Bekijk hieronder de getuigenis in "Het journaal" van Joke Gysel, die zelf een hartstilstand te boven kwam doordat een reddende engel ter plekke wist hoe hij haar kon reanimeren:

Videospeler inladen...

Meest gelezen