Naftali Bennett is nieuwe premier van Israël, tijdperk-Netanyahu is vooralsnog voorbij

In Israël heeft het parlement in een woelige sfeer en met een uiterst nipte meerderheid de nieuwe regering van premier Naftali Bennett officieel goedgekeurd. Daarmee is een einde gekomen aan 12 jaar Benjamin Netanyahu en zijn rechtse Likoedpartij. 

Meer dan twee maanden na de parlementsverkiezingen in Israël, de vierde al in twee jaar, slaagde oppositieleider Yair Lapid er begin deze maand in een bonte coalitie te smeden van links, centrum en radicaal-rechts, die de steun krijgt van de kleine Arabische partij Ra'am. De nieuwe anti-Netanyahu-coalitie telt acht partijen die samen 61 van de 120 zetels heeft in de Knesset, het Israëlische parlement.

Lapid van de centrumpartij Yesh Atid en Bennett van de radicaal-rechtse lijst Yamina, een vroegere bondgenoot van Netanyahu, kwamen een rotatie overeen. Bennett wordt twee jaar premier, waarna Lapid hem zal aflossen. 

De nieuwe regering moest wel nog het vertrouwen krijgen van de Knesset, het Israëlische parlement. Dat heeft ze vanavond dan gekregen, weliswaar met een nipte meerderheid van 60 voor- en 59 tegenstemmen.

Netanyahu en zijn medestanders hadden nog alles uit de kast gehaald om het monsterverbond van volstrekt uiteenlopende politieke richtingen te ondermijnen door rechtse parlementariërs aan te sporen hun steun in te trekken, maar tevergeefs.

"King Bibi" moet zijn kroon afgeven

Met de nieuwe premier komt er vooralsnog dus een einde aan het tijdperk van Benjamin Netanyahu, die 15 jaar premier was van Israël, waaronder de voorbije 12 jaar. Netanyahu was er met zijn Likoedpartij in de laatste vier verkiezingen op rij te winnen, maar een nieuwe regering vormen lukte hem niet. 

15 jaar was "King Bibi" premier van Israël. Kijk hier naar een portret dat "Terzake" van hem maakte (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Tijdens het debat voor de stemming toonde Netanyahu zich ervan overtuigd dat hij snel weer aan de macht zal zijn. Hij verklaarde dat hij in de politiek zal blijven en op een dag het land weer zal leiden. In 2009 maakte hij al eens een comeback nadat hij van 1996 tot 1999 premier was geweest.

Netanyahu beschuldigde Bennett van "het grootste bedrog in de geschiedenis van Israël", omdat die voor de verkiezingen een coalitie met Lapid had uitgesloten.

Maar nu is Naftali Bennett dus twee jaar aan zet. In zijn openingstoespraak sprak hij zich uit tegen een terugkeer naar het internationale atoomakkoord met Iran. Volgens Bennett staat het Iraanse atoomprogramma dicht bij een "beslissend punt" en heeft Teheran terreursteunpunten uitgebouwd in Syrië, Gaza en Jemen.

Hij waarschuwde Hamas voor een "ijzeren muur" als de islamistische beweging die de Gazastrook bestuurt, Israël zou aanvallen. Bennett dankte de Amerikaanse president Joe Biden voor zijn steun tijdens de laatste escalatie van het conflict met Hamas. Meteen na zijn eedaflegging kwamen er felicitaties van de Amerikaanse president, die "blijvende steun van de VS voor de veiligheid van Israël" uitsprak. 

Meest gelezen