Premier De Croo kreeg gisteren zijn eerste coronaprik

België aan de top van snelst vaccinerende Europese landen, De Croo: "Als samenleving boven onszelf uitgestegen"

Het gaat snel vooruit met de vaccinaties in ons land. Al een tijdje staan we aan de top van de snelst vaccinerende landen in Europa (en bij uitbreiding de rest van de wereld). In "De zevende dag" benadrukt premier Alexander De Croo (Open VLD) dat we ook hoog scoren wat betreft de vaccinatiebereidheid. "We zijn als samenleving voor een stuk boven onszelf uitgestegen met deze campagne."

Ondanks enkele tegenslagen, zoals de problemen bij Johnson & Johnson, draait de vaccinatiecampagne in ons land op volle toeren. Dat we bij de snelst vaccinerende landen horen, blijkt uit een grafiek die Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) op zijn Facebookpagina plaatste, met daarop voor elk EU-land het gemiddelde aantal toegediende dosissen per 100 inwoners in de laatste 7 dagen. We staan helemaal bovenaan, voor Nederland en Luxemburg.

De grafiek komt niet van officiële EU-instanties, maar van enkele statistici die op vrijwillige basis dagelijks cijferrapporten delen over de Europese vaccinatiecampagne.

Het gaat natuurlijk om een momentopname, maar de tendens is al een tijdje aan de gang. En ook in de rest van de wereld zijn er maar enkele landen te vinden waar de jongste tijd sneller geprikt wordt. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de vaccinatietracker van persagentschap Reuters.

Minister Beke: "Sterke vaccinatietraditie"

Minister Beke wijst erop dat Vlaanderen zelfs nog sneller vaccineert dan het Belgische gemiddelde. "En dit tempo houden we de komende twee weken vlot aan. In die periode zullen we maar liefst 1,3 miljoen prikken zetten, waarvan 1 miljoen eerste dosissen. We verwachten dan ook dat de vaccinatiegraad tegen 21 juni, de start van de zomer, maar liefst 70 procent zal bedragen bij de Vlaamse volwassen bevolking (1e prik)."

We verwachten dat de vaccinatiegraad in Vlaanderen tegen 21 juni 70 procent zal bedragen van de volwassen bevolking

Vlaams minister Wouter Beke

Volgens Wouter Beke zijn er verschillende redenen waarom Vlaanderen goeie cijfers kan voorleggen: "We hebben niet alleen een sterke vaccinatietraditie, daarbovenop zetten we via onze vaccinatiecentra in op nabijheid. De samenwerking tussen de eerstelijnszones en de lokale besturen verloopt uitstekend. Ons medisch personeel staat elke dag paraat, net als de vele vrijwilligers."

Uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid blijkt dat Vlaanderen ook aan de Europese top staat qua vaccinatiegraad, het percentage van de bevolking dat al gevaccineerd is. Het Vlaams Gewest moet enkel Malta, IJsland en Hongarije laten voorgaan. Net onder Vlaanderen staan Finland en Wallonië. Al zijn de verschillen binnen de Europese Unie klein.

Premier De Croo: "Boven onszelf uitgestegen"

In "De zevende dag" zong ook premier Alexander De Croo de lof van de Belgische vaccinatiecampagne. "Als samenleving zijn we voor een stuk boven onszelf uitgestegen", zegt hij. 

De vaccinaties zijn de vaste voet waarop we staan om te kunnen versoepelen

Premier Alexander De Croo

Dat de vaccinatiebereidheid in Brussel en Wallonië lager ligt, wil hij nuanceren. "In de groepen waar iedereen zijn uitnodiging gekregen heeft, komt de vaccinatiegraad overal uiteindelijk uit boven 75 à 80 procent. Dat is zeer hoog in vergelijking met andere landen. En vooral in Vlaanderen zijn de cijfers fenomenaal hoog."

"De vaccinaties zijn de vaste voet waarop we staan om te kunnen versoepelen", aldus De Croo. Vrijdag is er een nieuw Overlegcomité gepland. Kan er daar al gesproken worden over verdere stappen, zoals Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil? "In mijn ogen moeten we daarover kunnen spreken, maar laten we deze week vooral kijken wat de impact van de verregaande versoepelingen van woensdag is geweest", zegt de premier.

Bekijk het gesprek in "De zevende dag" met premier De Croo over de vaccinatiecampagne en en het volgende Overlegcomité: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen