Copyright 2003 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse acteur Ned Beatty (83) overleden, bekend van "Deliverance" en "Superman"

De wat gezette Ned Beatty was een erg actieve acteur met vooral karakterrollen op zijn palmares van meer dan 160 films en tv-series, waaronder bekende titels als "All the president's men", "Deliverance" en "Superman".

Ned Beatty, geen familie van acteur Warren Beatty, dook in vele tientallen  - vooral Amerikaanse - films op in bijzondere karakterrollen. Hij miste zijn filmdebuut niet in 1972.  In de survivalthriller “Deliverance” van regisseur John Boorman, waarin vier zakenlui een kanotocht maken, werd Ned Beatty in een beruchte, gruwelijke scene verkracht door een man waarbij hij moest “gillen als een varken”.

In 1976 was Ned Beatty te zien in “All the president’s men” van Alan J. Pakula over het Watergateschandaal, naast Dustin Hoffman en Robert Redford. In hetzelfde jaar dook Ned Beatty op in “Network” van Sidney Lumet.

Een opvallende bijrol voor Ned Beatty was die van Otis, het hulpje van de slechterik Lex Luthor in “Superman” uit 1977.

Ned Beatty speelde in meer dan 160 films en tv-series, bijvoorbeeld ook in de reeks Roseanne. Hij leende zijn stem aan de speelgoedbeer Lotso in "Toy Story 3" en was ook actief in het theater. Beatty is thuis overleden op zijn 83e.

Meest gelezen