Archieffoto
BELGA

Arendonk en Retie koplopers in aantal bloeddonoren: "Bloed geven is hier een sociaal gebeuren"

Het Rode Kruis zoekt nieuwe bloed- en plasmadonoren, maar in Retie en Arendonk is het vinden van donoren alvast geen probleem. Arendonk en Retie staan in de top 3 van Vlaamse dorpen met de meeste donoren in verhouding tot het aantal inwoners. "Wij hebben een vaste kern van vrijwilligers die er al jaren 200 procent voor gaan", zegt Bart Boons van het Rode Kruis in Retie.

In Retie en Arendonk is het vinden van bloed- en plasmadonoren geen probleem. "Wij hebben een vast kern van vrijwilligers die er niet 100, maar 200 procent voor gaan", zegt Bart Boons van het Rode Kruis in Retie. "Die mensen kennen elkaar en het is dan ook een sociaal gebeuren. De donoren weten bij wie ze terechtkomen en doen dan ook een praatje met hen." 

Doordat we al jaren met dezelfde vrijwilligers werken, komen de donoren in een warme omgeving terecht

Bart Boons, voorzitter Rode Kruis Retie

"Dat zorgt ervoor dat wij een heel warme omgeving kunnen aanbieden waar ook af toe eens iets speciaals gebeurt", gaat Bart verder. "Zo zorgen we bij warm weer voor ijsjes of geven we een klein cadeautje mee met de feestdagen."

Grote reclamecampagne

Ook in Arendonk is er geen tekort aan donoren. Dat komt onder meer door de reclamecampagne. "Het bloedtransfusiecentrum stuurt zelf standaardmailtjes naar de donoren. We maken ook reclame op sociale media", zegt verantwoordelijke Sandra Wuyts. "We hangen affiches bij handelaars of bedrijven en zetten aankondigingsborden aan toegangswegen. Op de dag zelf rijden we met materiaalwagens door de straten van Arendonk voor extra promotie."

De meeste bloedgevers komen met meerdere personen en gaan dan nog iets drinken

Sandra Wuyts, verantwoordelijk voor bloed en plasma geven bij Rode Kruis Arendonk

Net zoals in Retie, is in Arendonk het sociale aspect cruciaal. "De mensen die bloed komen geven, kennen we persoonlijk. Dat schept onmiddellijk een band", zegt Sandra. "De meeste bloedgevers komen ook met meerdere personen om nadien nog eens na te praten en iets te gaan drinken."

Meest gelezen