Aziatische hoornaar duikt weer op, voor het eerst ook in tuin in Zandhoven: gevaar voor bijen en andere insecten 

Voor de eerste keer werd ook in Zandhoven een Aziatische hoornaar gesignaleerd. Dat is een agressieve wesp die geen natuurlijke vijanden heeft hier. Ze is een groot gevaar voor bijen en andere insecten zoals libellen en vlinders. Daarom moet ze bestreden worden. "Dit jaar alleen al werden 17 nesten verdelgd in Vlaanderen en werden 59 koninginnen gevonden en de meeste ook gedood. Ze rukken dus wel op," zegt Chantal De Schepper van Natuurpunt in "Start Je Dag". De Aziatische hoornaar mag niet niet verward worden met de ongevaarlijke, Europese hoornaar. 

De Aziatische hoornaar eet bijen, vlinders, libellen en andere insecten op. Daarom is ze een groot gevaar voor de biodiversiteit in ons land. De Aziatische hoornaar wordt dan ook bestreden. Daarbij is het belangrijk dat ze niet verward wordt met de Europese hoornaar. Die is veel groter, maar toch ongevaarlijk. 

"Als mensen een heel grote wesp zien, hoeft het dus niet meteen een Aziatische te zijn", zegt Chantal De Schepper van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen. "De Aziatische zit qua grootte tussen de een gewone wesp en een Europese hoornaar."

Een grote wesp is niet meteen een Aziatische hoornaar

Chantal De Schepper, Natuurpunt

Kleuren verschillen

De grote verschillen zitten vooral in de kleuren. "De kop is pikzwart, terwijl die van de Europese hoornaar ook oranje of geel is. Ook het achterlijf is hoofdzakelijk zwart, met één gele band. De Europese heeft verschillende gele banden. De poten (van de Aziatische hoornaar, red.) zijn ook zwart en geel. De Europese heeft rood-bruine poten."

Vespawatch.be

Wie toch niet helemaal zeker is, kan een foto nemen en die mailen naar Vespawatch.be. Vrijwilligers kijken dan na of het gaat om de Aziatische of Europese soort. "Je hoeft dus niet meteen de brandweer te bellen. De vrijwilligers werken samen met de brandweer en dan ben je zo snel mogelijk geholpen."

Indien nodig komen vrijwilligers of de brandweer langs om het nest op te sporen en weg te halen.

Beluister hier het hele gesprek met Chantal De Schepper in "Start Je Dag":

Deze Europese hoornaar is ongevaarlijk

Meest gelezen