Radio 2

"Bol van Bekaert" naar beneden gehaald in Zwevegem

In Zwevegem is de zogenaamde "Bol van Bekaert" afgebroken. Een opvallende constructie op de site van staaldraadfabrikant Bekaert. De bol werd lange tijd gebruikt als watertoren, maar deed nu geen dienst meer. 

De watertoren van het bedrijf Bekaert is voor de Zwevegemnaren een vaste waarde in de gemeente. De bol werd 50 jaar geleden gebouwd om in alle gebouwen van het bedrijf leidingwater te hebben met voldoende druk. Maar nu is de watertoren versleten en wordt hij niet meer gebruikt. Vanmorgen werd de bol met een kraan naar beneden gehaald om verder ontmanteld te worden.

Een klein traantje laten

Heel wat buurtbewoners reageren teleurgesteld dat de "landmark" uit hun wijk verdwijnt. "Voor onze kleinkinderen was dat echt een herkenningspunt", zegt Geert Vancauwenberghe, "als ze die bol zagen, wisten ze dat ze op weg waren naar omie en opie. Maar ik begrijp het ook wel, het heeft geen nut om die toren nog te houden als hij toch niet meer gebruikt wordt. En uiteindelijk is het ook zo dat er aan alles en iedereen ooit een einde moet komen."

Als mijn kleinkinderen de bol zagen, wisten ze dat ze op weg waren naar omie en opie
Buurtbewoner Geert Vancauwenberghe

Buurvrouw Georgette is 91 en heeft de bouw van de watertoren nog meegemaakt. "Het was een mooie constructie en nog handig ook. Als we op stap waren geweest en we kwamen terug konden we aan de bol al zien dat we bijna thuis waren". Maar ook zij blijft er realistisch bij: "Ik zal een traantje laten, maar het zal een kleintje zijn." 

Meest gelezen