AFP or licensors

Britse premier Boris Johnson stelt grote coronaversoepeling met een maand uit tot 19 juli

De Britse premier Boris Johnson heeft vanavond aangekondigd dat de grote versoepeling die hij voor 21 juni had gepland, niet kan doorgaan. Door de opkomst van de Indiase variant in delen van Engeland wordt die versoepeling met een maand uitgesteld. Het is een flinke tegenvaller voor de Engelsen die gehoopt hadden om snel hun normale leven weer op te nemen.

Op 21 juni had de Britse regering zowat alle beperkingen op het sociaal contact in Engeland willen opheffen. Iedereen zou dan opnieuw zoveel mensen als ze willen kunnen uitnodigen bij hen thuis, pubs, restaurants, theaters en bioscopen zouden net als nachtclubs, sport- en feestzalen weer zoals voorheen volk kunnen toelaten. Veel Engelsen keken daar reikhalzend naar uit, maar vanavond heeft premier Boris Johnson aangekondigd dat de versoepeling wordt uitgesteld tot 19 juli.

We kennen de genadeloze logica van exponentiële groei

Premier Boris Johnson

De criteria voor de versoepelingen zijn  niet gehaald, zo stak Johnson van wal. "Het aantal besmettingen neemt op weekbasis toe met 64 procent en ook het aantal patiënten op intensieve zorg stijgt opnieuw". 

Daarom worden de geplande versoepelingen voor volgende week uitgesteld tot 19 juli, kondigde de premier aan. Hij maakt zich echter sterk dat "we niet langer dan vier weken extra nodig hebben". Die datum is niet lukraak gekozen: tegen dan zouden alle volwassen Britten een eerste vaccin gekregen moeten hebben.

En zijn intussen wel enkele kleinere versoepelingen mogelijk. Zo kunnen trouwfeesten en uitvaarten plaatsvinden met meer dan 30 mensen. Een aantal grote evenementen zoals theatervoorstellingen en bijeenkomsten rond het EK voetbal zouden wel kunnen als testprojecten.

Vasthouden aan de geplande versoepelingen houdt het risico in op duizenden overlijdens die vermeden kunnen worden

Aanleiding is de verspreiding van de erg besmettelijke Indiase variant - of "Delta-variant" zoals die officieel heet- die nu dominant is geworden in het Verenigd Koninkrijk en dat ondanks de erg hoge vaccinatiegraad in het land. Het VK is nochtans een van de koplopers ter wereld inzake vaccinatie. De twee gebruikte vaccins, Pfizer/BioNTech en AstraZeneca zouden erg goed beschermen tegen die Indiase variant, maar wel vooral na de tweede dosis. 

Viroloog Van Gucht: "Goed om stok achter de deur te hebben"

Viroloog Steven Van Gucht is niet verbaasd dat de versoepelingen wat worden teruggedraaid. “De versoepelingsagenda van de Britten was heel ambitieus”, zegt hij aan VRT NWS. “Ze hadden 21 juni vooropgesteld als een soort “freedom day”, maar dat was wat te vroeg. Het is verstandig om altijd een stok achter de deur te hebben.”

Van Gucht verwacht wel geen grote nieuwe golf in het Verenigd Koninkrijk. “Je ziet vooral de besmettingscijfers stijgen door de delta-variant (de Indiase variant, red.), maar het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft laag.” Een stijging van het aantal besmettingen is ook bij ons niet ondenkbaar, “maar ik verwacht geen grote impact op de ziekenhuizen”.

Tegenvaller voor Johnson, horeca is boos

De aankondiging van premier Johnson was dan ook verwacht. Het is een zware tegenvaller voor de premier die hamert op het indrukwekkende succes van de vaccinaties in het VK en die maar al te graag de bevolking had verblijd met het opheffen van de beperkingen.

Een aantal van zijn Conservatieve parlementsleden zijn echter boos en dat geldt ook voor veel "captains of industry" die wijzen op de economische gevolgen en vooral voor de horeca die nu weer weken op halve kracht moet draaien. Iedereen weet hoe belangrijk pubs zijn voor het sociale leven over het Kanaal en dus loopt de premier risico op flink wat ongenoegen bij de bevolking. Vanavond was er dan in de buurt van het parlement in Londen dan ook al meteen een betoging tegen het uitstel van de versoepeling.

Voor alle duidelijkheid: de beslissing van Johnson slaat op Engeland. De autonome regio's Schotland, Wales en Noord-Ierland beslissen zelf over hun maatregelen. 

Meest gelezen