Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

China als nieuwe vijand? "Tijd van kliekjes die de wereld besturen is voorbij"

China is niet opgezet met het nieuwe vijandbeeld dat wordt opgeroepen op verschillende toponmoetingen in het Westen, zoals de G7 en de NAVO. "Wij zijn een vredelievende natie" klinkt het vanuit Peking en "de tijd dat kleine kliekjes het lot van de wereld bepaalden is voorbij."

Zowel de top van de G7 afgelopen weekend als de NAVO-top in Brussel besteden opvallend veel aandacht aan de heropstanding van China. De groeiende militaire macht, economische invloed en technologische know-how baart de westerse landen zorgen. 

De Amerikaanse president Biden zei dat de "democratische wereld" een front moet vormen tegen "autocratisch" China. In de eindverklaring van de G7 werd China voor het eerst op de vingers getikt voor de mensenrechtenschendingen in Hongkong en tegenover de Oeigoerse moslimminderheid.

Ook Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei in de aanloop naar de top in Brussel dat de opgang van China hem zorgen baart. "China komt steeds dichterbij", zei hij. "We zien dat in cyberspace, we zien dat in Afrika, maar we zien ook hoe zwaar ze investeren in onze eigen gevoelige infrastructuur. China deelt onze waarden niet, dus moeten we als alliantie gepast reageren, in het belang van onze eigen veiligheid."

Nieuwe Koude Oorlog?

Hoewel zowel Biden als Stoltenberg zich haastte om te zeggen dat ze niet aansturen op een nieuwe Koude Oorlog, zijn ze in Peking "not amused". De situatie van de mensenrechten in Hongkong en in Xinjiang (de provincie waar de meeste Oeigoeren wonen) vinden ze een binnenlandse aangelegenheid waar het Westen zich niet mee moet bemoeien. De veroordeling is volgens hen ingegeven door "de duistere bedoelingen van de VS en enkele andere landen".

(lees verder onder de tweet van China's officiële persagentschap)

China is een vredelievende natie, klonk het vanochtend vanop de Chinese ambassade in Londen, en we aanvaarden het niet dat onze reputatie door het slijk wordt gehaald. Volgens China is de tijd waarin globale beslissingen bepaald werden door een klein groepje landen definitief voorbij. "We zullen onze soevereniteit, onze veiligheid en onze belangen resoluut verdedigen", klonk het nog. "En we zullen terugvechten als ons onrecht wordt aangedaan."

Een familiefoto van de G7 in Cornwall, afgelopen weekend

Meest gelezen