Nicolas Lambert

Coronablog: België wordt weer oranje zone: "Verandert weinig, vooral symbolisch belangrijk"

Elke dag overlijden in ons land nu gemiddeld 9 mensen per dag aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat aantal is op weekbasis met 40 procent gedaald. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen ligt op minder dan 900 per dag. Lees de belangrijkste corona-updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België kleurt deze week mogelijk oranje op Europese kaart: "Verandert weinig, vooral symbolisch belangrijk"

Alle coronacijfers in ons land gaan al een tijdje in dalende lijn, en daarom kleurt ons land normaal vanaf deze week oranje op de Europese kaart met kleurencodes. "Maar concreet gaat dit weinig veranderen, omdat er weinig landen zijn die de kaart nog als referentie gebruiken", nuanceert viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. 

"Wij gebruiken die kaart in België wel, om andere landen te beoordelen, maar de meeste Europese landen gebruiken hun eigen systeem. Al werken Litouwen, Cyprus en Kroatië wel met die kaart, en zullen die landen hun reisadviezen misschien herzien", zegt Van Gucht. "Die oranje kleur is vooral symbolisch: het wijst er duidelijk op dat de situatie in ons land verbetert. Misschien dat de reisadviezen voor ons land op termijn veranderen, maar dat zal niet noodzakelijk meteen gebeuren."

Recordaantal prikjes, coronacertificaat en vrijwillig kiezen voor J&J-vaccin

In de 95 Vlaamse vaccinatiecentra worden deze week normaal 677.010 vaccins toegediend. Volgens de planning van het Agentschap Zorg en Gezondheid zouden de komende week 566.508 mensen een eerste prik krijgen en 110.502 mensen een tweede. Dat zal voorlopig het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne zijn. Aan een tempo van "meer dan één vaccin per seconde", hoopt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) dat tegen 21 juni 70 procent van de Vlaamse volwassen bevolking een eerste keer gevaccineerd is.

Tot en met zaterdag hadden ruim 3,37 miljoen mensen in Vlaanderen minstens een eerste prik gekregen, wat overeenkomt met 63 procent van de volwassenen of de helft van de totale bevolking. Van hen waren er ruim 1,8 miljoen volledig gevaccineerd, of iets meer dan een derde van de volwassenen.

In de week van 21 juni zouden in Vlaanderen ruim 659.000 prikjes gezet worden, nadien zouden die aantallen zakken omdat er minder dosissen geleverd zullen worden.

Nog in het kader van de vaccinatiecampagne zouden mensen jonger dan 41 jaar zich vanaf woensdag kandidaat moeten kunnen stellen om vrijwillig het Johnson & Johnson-vaccin te krijgen. Dat zal kunnen via de QVAX-lijst. Ze zullen daarbij moeten aangeven dat ze op de hoogte zijn van de zeer zeldzame bijwerkingen. Wie zich aanmeldt, krijgt niet automatisch dat vaccin waarvan er maar één prik nodig is. 

Daarnaast zou deze week ook het coronacertificaat zijn intrede moeten doen. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde aan dat het vanaf woensdag beschikbaar zou moeten zijn. Het certificaat geeft aan of iemand gevaccineerd is, corona al heeft doorgemaakt of een negatieve test heeft afgelegd. Het moet ons toelaten om te reizen binnen Europa.

Jeugdbewegingen willen met dobbelsteen mentaal welzijn bespreekbaar maken

Jan Van Bostraeten

Jongeren kregen het tijdens de coronacrisis zwaar te verduren, maar praten over mentaal welzijn is niet altijd eenvoudig. Daarom werkten de negen Vlaamse jeugdbewegingen, het JAC (jongerenaanbod van het CAW) en hogeschool UCLL een dobbelstenenspel uit. Met die dobbelstenen kunnen leiders van jeugdbewegingen –die door kinderen en jongeren vaak als een vertrouwenspersoon beschouwd worden– welzijnsthema’s bespreekbaar maken.

"De jeugdbeweging wil net een plek zijn waar je jezelf kan zijn en waar kinderen en jongeren op een veilige en laagdrempelige manier hun verhaal kunnen vertellen aan elkaar", zegt Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen in een persbericht. "Al blijkt dat niet altijd even evident. Daarom willen we met de dobbelstenen op een laagdrempelige manier leden en leiding ondersteunen om met elkaar te praten over hoe ze zich voelen."

De jeugdbeweging wil net een plek zijn waar kinderen en jongeren op een veilige en laagdrempelige manier hun verhaal kunnen doen

Vorig jaar deed Scouts en Gidsen Vlaanderen, in samenwerking met Hogeschool UCLL, een onderzoek naar het mentaal welbevinden van de leden. 65 procent van de jongeren gaf toen aan matige tot ernstige mentale problemen te hebben ondervonden tijdens de eerste lockdown.

"Na een eerste overleg bleken de resultaten uit het onderzoek herkenbaar voor alle 9 jeugdbewegingen en besloten we een samenwerking op te zetten", zegt Tayfun Genc, adjunct verbondscommissaris Scouts en Gidsen Vlaanderen in een persbericht.

De dobbelsteen is in eerste instantie bedoeld voor de oudste groepen en leiding. Het doel is dat zij er onderling mee aan de slag gaan en nadien ook toepassen bij hun jongeren (leden). Meer informatie hier: https://www.caw.be/jac/joske/

Geen mondmaskers meer in Frankrijk vanaf juli

Vanaf 1 juli moet er in Frankrijk buiten geen mondmasker meer gedragen worden ”op voorwaarde dat de gezondheidssituatie het toelaat”. Dat liet de corona-expert van het Franse ministerie voor Volksgezondheid weten in een interview met RTL France. 

Binnen zal er wel nog steeds een masker moeten gedragen worden en ook de social distancing blijft gelden. 

In verschillende regio’s in Frankrijk werd de maskerplicht al versoepeld in parken en aan het strand, maar in grote steden, zoals Parijs, en op drukke plaatsen is het momenteel wel nog verplicht. Naast de algemene maskerplicht, zullen in juli in Frankrijk ook nog andere regels versoepeld worden.

India telt het laagste aantal besmettingen sinds eind maart

In India werden vandaag 70.421 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Daarmee daalt het aantal besmettingen terug naar het niveau van eind maart. In mei kreunde India nog onder een zware tweede golf met ongeveer 400.000 nieuwe besmettingen per dag.

In het land werden in totaal zo’n 29,5 miljoen mensen besmet met corona en er stierven bijna 375.000 mensen door het virus. Vandaag wordt ook in enkele Indiase deelstaten, waaronder ook de hoofdstad Delhi, versoepeld. Winkels en winkelcentra mogen opnieuw openen.

Maanrock verhuist deze zomer van Mechelse pleinen naar parken

Het gratis festival Maanrock in Mechelen vindt dit jaar plaats van 26 tot en met 29 augustus. Dat hebben de organisatoren aangekondigd. De podia verhuizen van de pleinen naar de parken en bezoekers moeten op voorhand hun plaatsje reserveren, zodat de instroom beperkt blijft en aan alle coronamaatregelen wordt voldaan.

Vorige zomer werd Maanrock geannuleerd door de coronacrisis en lang zag het er naar uit dat dat ook dit jaar het geval zou zijn. Maar er komt dit jaar nu toch een editie, zei het op iets kleinere schaal. Wie zal optreden en in welke parken is nog niet bekend.

De organisatoren wijken uit naar de parken, omdat het moeilijk is de pleinen in de binnenstad af te sluiten. Het festival blijft gratis, maar reserveren wordt verplicht. Er zal bij de reservaties geen voorrang gegeven worden aan Mechelaars. "Maanrock is een festival voor iedereen", klinkt het.

Economie herleeft in sneltempo, Nationale Bank verrast: "Cijfers veel positiever dan we hadden durven denken"

De vaccinatiecampagne zit op stoom, de coronacijfers zijn goed en kijk: de economie herleeft. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank. Als alles loopt zoals het nu loopt, komen we tegen het einde van dit jaar wellicht weer op het niveau terecht van vóór de crisis. En belangrijk: "Het jobverlies zal meevallen."

Lees meer in het artikel:

Blik op de cijfers: Minder dan 10 doden per dag, minder dan 900 bevestigde besmettingen per dag

 • Gisteren, op zondag 13 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 5.641.112 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 61,2 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 49 procent. 3.081.926 van hen zijn volledig beschermd.
 • Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen gevaccineerd zullen worden. Zij zullen dus ook een uitnodiging krijgen. Daarom geven we vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.
 • Van 7 tot en met 13 juni werden elke dag gemiddeld 49 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 31 procent minder dan de week ervoor. Tussen 31 mei en 6 juni waren er gemiddeld 77 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand.
 • Gisteren - zondag 13 juni - meldden de ziekenhuizen 25 opnames (-20 in vergelijking met zaterdag). 44 patiënten (-43) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op zaterdag, wat mee de lage aantallen verklaart.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 702 covidpatiënten in het ziekenhuis (-19 in vergelijking met wat ze donderdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op zaterdag. De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 27 procent.
 • 274 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -11 in vergelijking met gisteren. 162 hebben beademing nodig, evenveel als gisteren. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen, dit keer met 17 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 21 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 4 tot en met 10 juni overleden elke dag gemiddeld 9 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 41 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.088.
 • Tussen 4 en 10 juni werden per dag gemiddeld 882 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 40 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.076.338 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 4 en 10 juni werden dagelijks gemiddeld 40.900 tests afgenomen. Dat is 9 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 4 en 10 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,7 procent (1,2 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets minder dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houden het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,76. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) beslist dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Vrijwilligster vaccinatiecentrum Maaseik krijgt maar niet betaald: "Doe het met plezier, maar wil erkenning voor mijn inspanning"

Een dame uit Maaseik die als vrijwilliger aan de slag ging in het vaccinatiecentrum in Maaseik, heeft na een kleine twee maanden nog steeds geen vergoeding ontvangen voor haar werk. De vrijwilligster heeft recht op 17 euro per vier uur werken. De organisatie van het vaccinatiecentrum laat weten dat het om een uitzondering gaat.

Lees meer in het artikel:

Extra coronamaatregelen in Sint-Petersburg, speelstad van de Rode Duivels

In de Russische stad Sint-Petersburg worden enkele coronamaatregelen verstrengd als gevolg van een toename in het aantal bevestigde coronabesmettingen. Dat heeft het stadsbestuur vandaag bekendgemaakt. Sint-Petersburg is een van de speelsteden van Euro 2020.

Massa-evenementen met meer dan 3.000 aanwezigen worden verboden. Wie bijeenkomsten in het openbaar bijwoont, is verplicht een mondmasker te dragen. Bioscopen mogen maar op 50 procent van hun capaciteit open, in plaats van 75 procent. Horeca en speelzones in winkelcentra moeten dicht, restaurants krijgen ook een sluitingsuur. Vanaf donderdag mag in de Euro 2020-fanzones in de stad ook geen eten meer verkocht worden. De verkoop van drank is wel nog toegestaan.

De komende dagen werken Finland, Rusland, Zweden, Polen én België nog wedstrijden af in Sint-Petersburg. Zaterdag speelden ze er hun eerste groepswedstrijd tegen Rusland, volgende week maandag (21 juni) staat de wedstrijd tegen Finland gepland. Gisteren raakte nog bekend dat de Duivels na hun groepswedstrijd tegen Denemarken in Kopenhagen donderdag terugkeren naar Tubeke, en niet rechtstreeks doorreizen naar Sint-Petersburg, wat oorspronkelijk de bedoeling was. Het driedaagse trainingkamp in Rusland werd geannuleerd, "om spelers en staf te beschermen".

Rusland meldde vandaag 13.721 nieuwe bevestigde besmettingen, waarvan 6.590 in de hoofdstad Moskou. Het aantal besmettingen is de voorbije week sterk gestegen en in Moskou is een vierdaagse vakantieweek afgekondigd om de verspreiding van het virus in te dijken.

Meest gelezen