Nicolas Maeterlinck

Minister Crevits: "Oosterweelwerken lopen mogelijk vertraging op door PFOS-vervuiling in Zwijndrecht"

De PFOS-vervuiling in Zwijndrecht heeft mogelijk ook gevolgen voor de werkzaamheden aan de Oosterweelverbinding. "Ik sluit niet uit dat er vertragingen zullen opgelopen worden", zegt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) in "Terzake".

De PFOS-vervuiling is vastgesteld in grond die zal worden opgegraven tijdens de werkzaamheden aan de Scheldetunnel op Linkeroever die deel uitmaakt van het Oosterweelproject. De werf van de tunnel ligt vlakbij de chemische fabriek 3M, die tot begin deze eeuw de chemische stof PFOS produceerde. Er zit op sommige plaatsen tot 26 keer te veel PFOS in de grond in Zwijndrecht.

Bouwheer Lantis van de Oosterweelverbinding liet eerder al weten dat de vervuilde grond niet wordt afgevoerd naar andere locaties, maar boven de grondwaterstand wordt aangebracht en met een waterdichte folie wordt afgedekt. Zo zou worden vermeden dat PFOS-concentraties in de onderliggende grondlagen of in het grondwater terechtkomen. 

Jacob de Boer, hoogleraar Milieuchemie en Toxicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam gelooft daar niet in. "Dat gaat mis. Door die folie kunnen na verloop van tijd dingen groeien", zegt hij. Het probleem wordt voor even "toegedekt", met andere woorden. "De beste optie is om de vervuilde grond te laten liggen en die met een heel dikke laag te bedekken", denkt hij. "Misschien moeten we het hebben over de minst schadelijke optie, want het risico op vervuiling van het grondwater blijft."

Ik vind het heel belangrijk dat die Oosterweelverbinding er kan komen

Viceminister-president Crevits sluit niet uit dat de Oosterweelwerf vertraging zal oplopen door de vastgestelde PFOS-vervuiling. "Ik vind het heel belangrijk dat die Oosterweelverbinding er kan komen", benadrukt ze in "Terzake, "maar als er problemen opduiken die de gezondheid van de mensen mogelijkerwijze in gevaar kunnen brengen en waar geen oplossing voor zou bestaan, moet je ingrijpen."

Volgens Crevits is dat meteen ook de reden waarom nu maatregelen zijn aangekondigd voor de site rond de fabriek. Het gaat onder meer om het niet meer eten van eieren van eigen kippen of groenten uit de tuin. "We hebben met OVAM ook het hele traject van de Oosterweelverbinding besproken. Ik sluit niet uit dat er vertragingen opgelopen worden. Dat zal moeten blijken uit de verdere onderzoeken die gebeuren."

Minister Crevits heeft naar eigen zeggen geen probleem met de parlementaire onderzoekscommissie die wellicht woensdag in het leven wordt geroepen. "Het is vooral van belang dat we hier lessen uit trekken."

Videospeler inladen...

Meest gelezen