Belga

Economie herleeft in sneltempo, Nationale Bank verrast: "Cijfers zijn veel positiever dan we hadden durven denken"

De vaccinatiecampagne zit op stoom, de coronacijfers zijn goed en kijk: de economie herleeft. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Bank. Als alles loopt zoals het nu loopt, komen we tegen het einde van dit jaar wellicht weer op het niveau terecht van vóór de crisis. En belangrijk: "Het jobverlies zal meevallen."

We zijn nog niet helemaal uit de coronapandemie, maar onze economie is al volop aan het heropleven, zo toont de voorjaarsprognose van de Nationale Bank. "Het blijft een enorm zware klap", zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank. "Het was ook een heel asymmetrische crisis, waarin bepaalde sectoren de klap meer hebben gevoeld dan andere. Maar de gemiddelde cijfers van onze economie zien er weer goed uit."

Opvallend is dat het herstel begin dit jaar al voorzichtig op gang kwam, ondanks de relatief strenge maatregelen in de uitloper van de tweede coronagolf en in de derde golf. "De  laatste maatregelen hebben het herstel niet doen ontsporen", concludeert econoom Geert Langenus van de Nationale Bank. 

Forse groei

In het eerste kwartaal groeide het bruto binnenlands product (bbp) - de totale waarde van de goederen en diensten die ons land produceert - opnieuw met 1 procent. In het tweede kwartaal zal het wellicht nog iets hoger liggen.

Dat is volgens de Nationale Bank in de eerste plaats te danken aan het hogere ondernemers- en consumentenvertrouwen en aan de bedrijfsinvesteringen. Vanaf de zomer schakelt de groei nog een versnelling hoger, met dank aan de vaccinaties en opheffing van de beperkende maatregelen.

Voor heel 2021 zou de groei van de economie op 5,5 procent liggen, waar de dreun vorig jaar nog -6,3 procent was. Tegen het jaareinde zou het bbp daarmee weer op het niveau van vóór de coronacrisis kunnen komen, waarna het groeitempo weer wat zal normaliseren. 

De grafiek van het BBP in ons land lijkt bijna op een perfecte V.

Meer uitgeven, minder sparen

Wat dat voor gewone stervelingen als u en ik betekent? Ten eerste dat we geleidelijk aan weer meer zullen uitgeven en minder zullen sparen. Momenteel ligt de gezinsconsumptie nog altijd 9 procent onder het niveau van 2019. "Toch verwachten we dat dat de belangrijkste groeimotor wordt voor de toekomst", denkt Langenus. "We gaan geleidelijk aan minder sparen. Bovendien blijft de inkomensgroei positief. We rekenen voor de periode 2021-2023 op zo'n 3 procent."

Een "turbo" op de economie verwacht Langenus niet van dat mindere sparen. Veel mensen zullen nog altijd wat aan voorzorgssparen doen, omdat ze rekening houden met onder meer hogere belastingen en besparingen op lange termijn. En bovendien is het voorbije jaar ook veel geïnvesteerd op de huizenmarkt en in woningrenovaties. "En een euro kan je maar 1 keer uitgeven."

Jobverlies niet zo groot

Ook op de arbeidsmarkt is het nieuws trouwens verrassend positief. "We hebben in het verleden soms prognoses gemaakt van 100.000 ontslagen", vertelt Langenus. "Wel, dat zal in de praktijk meevallen." Hoe dat komt? "Naarmate de regeringen die steunmaatregelen hebben verlengd, zijn mensen niet meer bij de pakken blijven zitten. Mensen hebben geleidelijk aan andere jobs gezocht en gevonden." 

"Dat is een belangrijk succesverhaal en dat hadden we niet verwacht. Het is ook goed nieuws, want je wilt dat soort transities op de arbeidsmarkt zien: van sectoren die wat kleiner uit de crisis zullen komen naar sectoren waar er heel wat vacatures zijn."

De werkgelegenheid zou eind dit jaar een kleine dip kunnen vertonen als het systeem van tijdelijke werkloosheid afloopt. Dan verwacht de Nationale Bank wel degelijk nog wat (beperkt) jobverlies, dat zich vooral in 2022 zal laten voelen. "Maar in de jaarcijfers zie je bijna niks van de crisis."

De Nationale Bank gaat ervan uit dat tijdelijk werklozen grotendeels weer aan de slag zullen gaan, in hun oude dan wel in een nieuwe job. De werkloosheid zal lichtjes stijgen tot zo'n 6 procent in 2022, maar nadien weer in dalende lijn gaan.

Meest gelezen