Ex-volleyballer Kristof Hoho kreeg  een hartstilstand tijdens een training: "Er moet meer aandacht komen voor reanimatie"

Kristof Hoho stuikte 12 jaar geleden tijdens een training ineen als gevolg van een hartstilstand. Zaterdagavond maakte de Deense voetballer Christian Eriksen hetzelfde mee tijdens de EK-match tussen Denemarken en Finland. "Toen ik de beelden zag, wist ik meteen hoe laat het was", klinkt het.

Het waren schokkende beelden toen Christian Eriksen zaterdagavond tijdens de voetbalmatch in elkaar zakte. De voetballer werd meteen gereanimeerd en herstelt ondertussen in het ziekenhuis. "Wij hebben allebei geluk gehad dat we een hartstilstand kregen op een moment dat er dokters aanwezig waren", zegt ex-volleyballer Kristof Hoho. Hoho's hart stopte 12 jaar geleden tijdens een training in Italië even met kloppen.

Als dit op straat was gebeurd, had het heel anders kunnen aflopen

Kristof Hoho

"Zaterdagavond had ik meteen de ernst van de zaak door", zegt Hoho. "Hoe Eriksen strompelde en daarna viel; het bracht me onmiddellijk terug naar 2009 toen ik het zelf meemaakte." Dankzij zijn defibrillator kon Hoho nog een vervolg aan zijn professionele volleybalcarrière breien. "Mijn defibrillator bepaalt hoelang ik nog leef."

Meer aandacht voor reanimatie

"Als dit op straat was gebeurd, had het heel anders kunnen aflopen. Want wat moet je doen als iemand op straat een hartstilstand krijgt? Eerlijk gezegd zou ik het niet weten", vertelt Hoho. "Op drukke plaatsen zie je steeds meer AED-toestellen om te reanimeren maar je moet natuurlijk ook weten wat je ermee moet doen."

Hoho hoopt dat er meer aandacht komt voor reanimatie. "Door wat er nu is gebeurd, stonden veel mensen echt even stil. Maar ze gaan ook snel weer verder terwijl er echt meer aandacht voor reanimatie zou moeten zijn. We zouden moeten weten wat te doen als dit in onze omgeving gebeurt."

Beluister hier het volledige gesprek met Kristof Hoho:

Meest gelezen