Expert over telewerk: "Ideale combinatie is twee dagen thuis en drie dagen op kantoor"

De coronapandemie betekende ook de grote doorbraak van telewerk. En het ziet ernaar uit dat telewerk een blijver wordt. Maar hoe gaan we dat organiseren? En wie heeft het laatste woord? De werknemer of de werkgever? Vakbonden en werkgevers buigen er zich dezer dagen over. Zij kunnen gebruikmaken van het advies van experts, want over telewerk zijn intussen stevige wetenschappelijke adviezen beschikbaar. 

Een van die experten is Hendrik Delagrange van de Stichting Innovatie & Arbeid. Over het wetenschappelijk onderzoek naar telewerk had hij het in “De wereld vandaag”. Wat blijkt? Een systeem van twee dagen thuiswerk en drie dagen op kantoor is het beste. 

Alle experten, zegt Delagrange, zijn het eens over dit evenwicht: “Het zit ‘m in de balans die je moet vinden tussen het voordeel  voor de werknemer die wat meer vrijheid krijgt, die ruimte krijgt om werk en privé op een andere manier te gaan aanpassen, en aan de andere kant de noden van een onderneming om toch voldoende kwalitatief overleg te hebben, mensen die elkaar kennen, een cultuur die kan opgebouwd worden. Dat is heel moeilijk te doen als mensen heel vaak afwezig zijn.”

Opvallend is dat Hendrik Delagrange er zelf aan twijfelt of zijn advies het wel zal halen tot in de cao die vakbonden en werkgevers willen afsluiten: “Het is toch nog vooral de individuele werkgever die dat moet inschatten, het is heel moeilijk om dat in een algemene regel en dus in een cao in te passen: het moet per se zoveel of zo weinig zijn.” 

Beluister hier het gesprek met Hendrik Delagrange in "De wereld vandaag" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort.

Dat er moeilijk kan gewerkt worden met een algemene regel die verplicht voor elk bedrijf geldt, heeft er logischerwijze mee te maken dat sommige mensen meer nodig zijn op een bedrijf dan anderen, in een productieomgeving bijvoorbeeld. Voor sommigen zal het dan weer beter kunnen omdat zij sowieso autonoom en op zichzelf werken, “dus het zal iedere keer een afweging zijn binnen de onderneming zelf, liefst na overleg.”

Vermijden dat mensen ook na de werkuren bezig blijven met het werk

En hoeveel vrijheid moet een werknemer krijgen bij de invulling van dat telewerk? Een grote mate van vrijheid leidt niet altijd tot wat we het liefste zouden willen, zegt Hendrik Delangrange. Het belangrijkste voorbeeld is connectiviteit: “Dat wil zeggen het na de werkuren nog bezig zijn met je werk, door nog e-mails te lezen, zelfs te beantwoorden.”

“Als daar geen kader rond geschapen wordt in een bedrijf, als dat volledig losgelaten wordt, dan leidt dat tot een uitbreiding van de werkuren en dat moeten we vermijden, omdat de mensen dan niet meer tot rust komen.”

En dan zijn we terug bij de werkgever die volgens Hendrik Delagrange dat kader moet aanreiken, hij moet ervoor zorgen dat die werkuren niet beginnen uit te deinen. Dat kan je niet van de werknemer verwachten.

Je hebt die avond echt wel nodig om van je werk los te komen en tot rust te komen

Naast uitdeinende werkuren is er ook flexibiliteit, spreiden van werkuren. Dus bijvoorbeeld even stoppen om de kinderen van school te halen en dan doorwerken. Opgepast, zegt Hendrik Delangrange, dat lijkt positief voor de werknemer, maar “we zien uit onderzoek dat die werktijd (thuis, nvdr) niet echt onderbroken wordt. Mentaal blijf je toch bij dat werk hangen en recupeer je daar ook niet echt van. Je hebt die avond echt wel nodig om van je werk los te komen en tot rust te komen. Vandaar dat er een balans thuiswerk-kantoorwerk moet zijn.”

Meest gelezen