Videospeler inladen...

Heeft OVAM fouten gemaakt in PFOS-dossier? "We gaan luisteren", aldus ministers bij aankomst extra ministerraad

Sinds 14 uur zitten Vlaamse ministers samen in een extra ministerraad. Die werd samengeroepen naar aanleiding van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht, en de politieke rel over een mogelijke onderzoekscommissie daarover. De ogen zijn vooral gericht op afvalmaatschappij OVAM, die op de ministerraad uitleg komt geven. De ministers waren bijzonder karig met commentaar bij hun aankomst op de ministerraad. "Het gaat hier niet over fouten, we willen informatie", liet minister Demir (N-VA) kort optekenen.

"We gaan luisteren naar wat OVAM te zeggen heeft", da's zowat het credo bij alle Vlaamse ministers toen ze aankwamen bij de Universitaire Stichting vanmiddag. Het is daar dat ze tekst en uitleg zullen krijgen van OVAM, de overheidsdienst die instaat voor de afvalverwerking. 

Want er zijn wel wat vragen. Minister van Welzijn Beke (CD&V) gaf aan dat zijn departement pas enkele weken geleden op de hoogte werd gebracht van de gezondheidsrisico's. Was OVAM zelf wel op tijd en voldoende op de hoogte van de ernst van de PFOS-vervuiling door de 3M-fabriek in Zwijndrecht? Zo nee, waarom niet? Want het probleem was toch al twee decennia gekend? En zo ja: zijn die studies en informatie die OVAM had dan wel voldoende doorgespeeld naar de kabinetten? 

Op die vragen zouden vandaag toch antwoorden moeten komen. "Maar het gaat hier niet over fouten vandaag, we willen informatie", liet minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) alvast kort optekenen bij haar aankomst.

Bekijk hier de korte commentaar van enkele ministers bij hun aakomst (en lees daaronder verder):

Videospeler inladen...

Ook een belangrijke vraag: wat betekent dit hele dossier nu voor het fameuze Oosterweel-dossier? Hoogstwaarschijnlijk komt er op die vraag vandaag nog geen antwoord, al zal ze ongetwijfeld wel al op tafel liggen vanmiddag. 

Minister Ben Weyts (N-VA) - die als voormalig minister van Mobiliteit het Oosterweel-dossier in zijn portefeuille had - liet verstaan dat hij "ervan uit gaat dat de Oosterweel-verbinding er komt". Hoelang de vergadering vanmiddag zal duren, is voorlopig niet duidelijk.

Waar gaat dit precies over?

Vorige week ontketende Vlaams minister van Omgeving en Milieu Zuhal Demir (N-VA) een rel in het Vlaams Parlement: als minister (en dus deel van de meerderheid) stuurde ze zelf aan op de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. Zo'n parlementaire commissie is een controlemechanisme van het parlement dat meestal wordt ingezet door de oppositie. 

Wat is PFOS?

PFOS is een giftige en chemische afvalstof en kan leiden tot verhoogde cholesterol en kanker. In de bodem in een grote omgeving rond de 3M-fabriek zitten enorm hoge concentraties van PFOS, ver boven de toegestane norm. Het probleem is al een tijdje bekend, maar de kritiek is dat het (te) lang geduurd heeft voor allerlei instanties zich hebben gerealiseerd hoe groot het milieuprobleem is.

PFOS werd geloosd door de 3M-fabriek in Zwijndrecht. Het probleem van de te hoge concentraties kwam (letterlijk) aan de oppervlakte door de graafwerken voor de Oosterweelverbinding. 

Haar collega ministers reageerden verbolgen omdat Demir nooit iets gezegd zou hebben over zo'n commissie tijdens de ministerraad. Ook Joachim Coens, voorzitter van CD&V, reageerde verbaasd, zijn partij leverde tijdens de voorbije regeringen de ministers van Omgeving. 

Bekijk hier ook de extra uitleg van Michaël Van Droogenbroeck uit "Het Jouraal" (nog voor het overleg begon):

Videospeler inladen...

Meest gelezen