Gent zoekt dringend extra vrijwilligers voor vaccinatiecentrum: "We willen ook in zomermaanden volop kunnen vaccineren"

Gent heeft extra vrijwilligers nodig voor het vaccinatiecentrum in Flanders Expo. Dat komt omdat er nu veel meer vaccins gezet kunnen worden, maar ook omdat veel medewerkers van het vaccinatiecentrum binnenkort zelf even vakantie willen nemen. Ook uit andere centra vangen we soortgelijke verhalen op.

Het vaccinatiecentrum in Gent heeft elke dag 200 vrijwilligers nodig : 100 om de mensen te begeleiden, en nog eens 100 medische vrijwilligers om de spuitjes te zetten. Maar nu de vakantiemaanden voor de deur staan, dreigt er een tekort. Omdat er nu veel meer vaccins gezet kunnen worden, maar ook omdat veel medewerkers binnenkort met vakantie gaan. En daardoor is de kans groot dat er veel vaccins zullen zijn, maar te weinig vrijwilligers om alles in goede banen te leiden.

Onze ploeg van "Het journaal" ging kijken in het vaccinatiecentrum in Gent, bekijk hieronder het verslag: 

Videospeler inladen...
Je kan nooit genoeg helpende handen hebben
Schepen Rudy Coddens

"Van de week zullen we 31.000 spuitjes zetten", zegt schepen Rudy Coddens (Vooruit). "Voor volgende week hebben we 41.000 coronavaccins. We draaien dus op kruissnelheid. We vaccineren 7 dagen op 7, en sommige dagen tot 22.00 uur. Maar we willen ook in de zomermaanden volop kunnen blijven vaccineren. En dus hebben we extra vrijwilligers nodig. Ook omdat de huidige medewerkers ook wel eens vakantie willen nemen."

Het Gentse vaccinatiecentrum zoekt in de eerste plaats mensen met een medische achtergrond die vaccins mogen zetten. Maar ook begeleiders zijn welkom. Wie zich geroepen voelt, kan zich aanmelden via de website vrijwilligerspunt.stad.gent.

Hoe zit dat in de andere centra?

Ook bij andere vaccinatiecentra vangen we op dat ze extra vrijwilligers kunnen gebruiken, bij voorkeur met een medische achtergrond. Bij het Agentschap Zorg & Gezondheid is te horen dat er momenteel geen groot tekort is aan vrijwilligers over heel het land, maar dat het in de lijn van de verwachtingen ligt dat het deze zomer moeilijker zal zijn om de nodige mensen te vinden.

Het Agentschap verwijst ook naar de noodwet die het mogelijk maakt dat bijvoorbeeld studenten geneeskunde en verpleegkunde ingezet kunnen worden om vaccins te zetten.

kasto80

Meest gelezen