Hulplijn 1712 wil met grote campagne plegers van familiaal geweld bereiken

Tijdens de coronacrisis ging het aantal gevallen van familiaal geweld fors de hoogte in. De aandacht gaat dan spontaan uit naar de slachtoffers. Maar wie iets wil doen aan het probleem moet ook aandacht hebben voor die andere doelgroep: de plegers van het geweld. Voor het eerst lanceert de Vlaamse overheid een grootschalige campagne voor hulplijn 1712 gericht op plegers van familiaal geweld. Schrijvers Lize Spit en Ish Ait Hamou zetten er mee hun schouders onder.

Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe meer spanningen en conflicten er in relaties en families voorkomen. En dus ook gevallen van familiaal geweld, dat bleek uit talloze studies. De oorzaken zijn niet ver te zoeken: overmatige stress, uit de hand lopende emoties, verslavingen, financiële problemen, sociaal isolement, problematische woonomgeving en ingrijpende levensgebeurtenissen.

Bij familiaal geweld gaat de aandacht in de eerste plaats spontaan uit naar de slachtoffers. Maar wie het probleem wil aanpakken, moet ook aandacht hebben voor de plegers. Ook zij kunnen hulp gebruiken. Voor het eerst lanceert de Vlaamse overheid daarom een grootschalige campagne voor hulplijn 1712, speciaal gericht op plegers van familiaal geweld. Want hulp aan die mensen is cruciaal om familiaal geweld te stoppen.

Hulplijn 1712 wil personen die zich zorgen maken over hun gewelddadig gedrag aanmoedigen om hulp te zoeken.

Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator 1712

Radiospots en filmpjes op sociale media moeten plegers aansporen om contact op te nemen met 1712. Dat kan elke werkdag per telefoon, via e-mail of via de chat. De hulplijn is gratis en anoniem.

Voor de 1712 - campagne schreven schrijvers Lize Spit en Ish Ait Hamou een aangrijpende tekst over familiaal geweld. 

Lize Spit schrijft over een koppel met kinderen waar stress, spanningen en sluimerende conflicten soms escaleren tot geweld. De vernederingen, frustraties en het onvermogen om constructief te communiceren tonen dat het koppel vastzit in een negatieve geweldspiraal. 

Bekijk hier de bijdrage van Lize Spit en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

In de tekst van Ish Ait Hamou getuigt een kwetsbare en zorgafhankelijke ouder over de pijn en het verdriet dat zijn volwassen kind hem aandoet. Desondanks blijft de ouder loyaal. Gevoelens van schuld en schaamte overheersen. 

Bekijk hier de bijdrage van Ish Ait Hamou en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

“Stress en gevoelens van onmacht liggen vaak aan de basis van familiaal geweld” zegt Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator van de hulplijn 1712: “Het geweld of de mishandeling ontstaan vanuit een frustratie of uit onvermogen om met moeilijke situaties, stress en conflicten om te gaan. Er is niet altijd kwaad opzet in het spel. Geweld valt natuurlijk nooit goed te praten. Daarom wil 1712 personen die zich zorgen maken over hun gewelddadig gedrag aanmoedigen om hulp te zoeken”. 

Personen die geweld plegen in een stresssituatie, kunnen evengoed liefhebbende ouders, kinderen of partners zijn die zich zorgen maken over hun gewelddadig gedrag.

Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator 1712

Wim Van de Voorde: “Wanneer het gaat over familiaal geweld, is de beeldvorming van personen die geweld plegen vaak eenzijdig. Maar personen die geweld plegen in een stresssituatie, kunnen evengoed liefhebbende ouders, kinderen of partners zijn die zich zorgen maken over hun gewelddadig gedrag. Met de campagne willen wie die personen aansporen om hulp te zoeken zodat het geweld stopt.” 

In 2020 contacteerden amper 64 plegers hulplijn 1712. Dat is minder dan 1% van het totaal aantal oproepen. Wim Van de Voorde: “Het afgelopen jaar zagen we een stijging van 50% meer oproepen naar 1712. Desondanks contacteren erg weinig personen die geweld plegen hulplijn 1712. Het bieden van hulp aan die mensen is nochtans cruciaal om familiaal geweld te stoppen.” 

De campagne past binnen een breder beleid. Al die initiatieven hebben als gemeenschappelijk uitgangspunt dat ze familiaal geweld willen voorkomen of stoppen.

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Dat beaamt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): “Dit is de eerste grootschalige campagne van de Vlaamse overheid die zich specifiek richt op personen die zich zorgen maken over hun gewelddadig gedrag tegenover hun partner of familie. De campagne past binnen een breder beleid rond de aanpak van familiaal geweld. Vanuit Welzijn ondersteun ik verschillende initiatieven gericht op plegers en potentiële plegers van familiaal geweld. Al die initiatieven hebben als gemeenschappelijk uitgangspunt dat ze geweld willen voorkomen of stoppen.”

Hulplijn 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info vind je op 1712.be. De hulplijn is gratis en anoniem. 

Meest gelezen