Jonge voetballers aangedaan door hartstilstand Eriksen: “Screening is echt zo belangrijk”

De hartstilstand van de Deense topvoetballer Christian Eriksen heeft bij heel wat jonge beloftevolle voetballers veel losgemaakt. Het besef dat het iedereen kan overkomen is dan ook groot. “Dit toont nog maar eens aan dat je je jaarlijks moet laten screenen”, zeggen enkele toppers in spe aan de Gentse topsportschool.

Fran Meersman (18), international bij de Red Flames, Owen Jochmans (18) en Noah De Ridder (17) van de beloften van AA Gent, Nathan Huyghevelde (17) van Union zagen zaterdag hoe Eriksen tijdens de EK-wedstrijd Denemarken – Finland plots in elkaar zakte. In het stadion werd het muisstil en supporters en spelers kregen tranen in de ogen. “Ook ik zat met de handen in het haar en zat met kippenvel naar het scherm te staren”, zegt Owen Jochmans. “Je denkt meteen aan het ergste. Gelukkig kwam hij erdoor.”

Bang

Eriksen is een topvoetballer die jaarlijks medische testen ondergaat. Bij hem waren nooit hartproblemen ontdekt, maar toch ging het zaterdag op het Europees kampioenschap mis. “Je beseft meteen dat dat ook met jou kan gebeuren”, gaat Fran Meersman verder. “Het maakt me zelfs een beetje bang, want iemand als Eriksen is fitter dan ons en wordt zo goed gescreend.” Het belang van die medische screening, iets dat ieder jaar aan de topsportschool gebeurt, is dan ook erg groot. “Ik ken ook enkele ploegmaats die een ingreep aan hun hart hebben moeten ondergaan. Dat probleem werd dan ook ontdekt tijdens een screening”, aldus Jochmans. 

Iemand als Eriksen wordt zo goed opgevolgd en is waarschijnlijk een pak fitter dan ons. Je beseft meteen dat dat ook met jou kan gebeuren

Voetbalster Fran Meersman

Volle inzet

Toch blijft een topsporter naar het allerhoogste dingen en zal hij altijd tot het gaatje gaan. “Je neemt wat er gebeurd is mee, maar tijdens een match wil je toch alleen maar focussen op het voetbal en niet op wat er eventueel kan gebeuren”, zegt Noah De Ridder. “Ook ik probeer er tijdens een match niet mee bezig te zijn”, gaat Nathan Huyghevelde verder. “Ik ga me alvast niet minder hard inspannen.”

kasto80

Meest gelezen