Inboedel van het “beste hotel van Brussel”, waar Grace Kelly en Brigitte Bardot ooit sliepen, wordt verkocht

95 interieurstukken, waaronder een kast uit de "Grace Kelly suite" waar Grace Kelly en Prins Rainier van Monaco ooit sliepen, worden deze week geveild in Brussel. "Hotel le palace", volgens auteur Georges Simenon het beste hotel van Brussel, organiseert vandaag een kijkdag voor het geïnteresseerde publiek. Naast de inboedel kan je vandaag ook de kamers zelf bewonderen. Het hotel aan het Rogierplein, vlak bij de Nieuwstraat, wordt momenteel gerenoveerd en heropent in september. 

Wie uitstapt in het station Brussel-Noord en richting Nieuwstraat wandelt, passeert ter hoogte van het Rogierplein de prestigieuze gevel van het hotel "Crowne plaza Brussels - le palace", een hotel met een bijzondere geschiedenis.

Georges Marquet richt "Hotel le palace" op in 1910. Hij is de zoon van een schipper en een barvrouw en werkt zich op tot een van de rijkste Belgen van zijn tijd. Marquet begint als assistent in het hotelwezen en werkt zich zo op. Hij beheert ook nog hotels in Madrid, San Sebastian en Parijs. Daarnaast sticht hij casino's in heel Europa. 

Bekijk hieronder een portret van de familie Marquet, ook dit schilderij wordt deze week geveild. De tekst gaat daaronder verder:

Een paleis in art nouveau

Het hotel wordt gebouwd tussen 1908 en 1909 in art-nouveaustijl. De voorgevel die architect Adhémar Lener en zijn assistent Antoine Pompe uittekenen wordt eerst zelfs als "te modern" beschouwd. Later groeit Pompe uit tot een van de belangrijkste Belgische architecten van de 20e eeuw. Pompe en Lener zorgen voor een ultramodern verblijf met een dakterras, twee elektrische liften en een gigantische wijnkelder. 

Voor het interieur tekent de op dat moment befaamde architect Alban Chambon, die ook het nabijgelegen "Hotel métropole" ontwerpt. Het gebouw van "Hotel le palace" wordt op dit moment niet alleen gerenoveerd maar ook uitgebreid, vanaf september heeft het hotel een nieuwe balzaal en extra vergaderruimtes. 

Op deze oude postkaart is de oorspronkelijke gevel te zien, met reclameborden voor een ander hotel in de Ardennen, de tekst gaat daaronder verder:

Bezet door de Duitsers, bezongen door Simenon

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het gebouw een eerste keer bezet door de Duitsers. "Hotel le palace" doet dienst als tijdelijk ziekenhuis waar gewonde soldaten worden opgevangen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen de Duitsers de controle opnieuw over, deze keer moet het hotel dienen ter ontspanning van de bezetter. Het restaurant van het hotel blijft dan ook draaien tijdens de oorlogsjaren. 

Een plek die ons doet geloven dat het leven één groot, plezierig feest is

Georges Simenon, auteur

Na de oorlog bezoekt de elite het hotel opnieuw. De Luikse schrijver Georges Simenon - geestelijke vader van commissaris Maigret - beschrijft het chique hotel graag, niet alleen in z'n romans, maar ook in artikels zoals "Les grands palaces européens" (de grote Europese luxehotels, red.). In die reportage beschrijft Simenon het zo: "Een paleis is, per definitie, een plek waar alles samenvalt. Een plek die ons doet geloven dat het leven één groot, plezierig feest is." In de roman "Maigret en het dode meisje" noemt hij "Hotel le palace" zelfs het beste hotel van Brussel. 

Een blik op de prinselijke suite van "Hotel le palace"

Van Grace Kelly tot de hertog van Edinburgh

Enkele van de grootste sterren uit de 20e eeuw logeren in "Hotel le palace". Grace Kelly en haar man prins Rainier van Monaco verblijven zelfs twee keer in het hotel, in 1956 en 1958. Speciaal voor hen wordt in 1958 een suite opgericht, ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling. 

Naast de monegaskische royals passeren ook acteur en regisseur Orson Welles, actrice Brigitte Bardot en koning Hoessein van Jordanië. Zelfs prins Philip, de pas overleden echtgenoot van koningin Elizabeth, logeerde er in de gouden tijd van het hotel.

Uit de kamers waar de beroemdheden verbleven worden enkele meubels geveild, zoals deze dressoir uit de "Grace Kelly suite", getekend door Alban Chambon. 

Vandaag is het hotel toegankelijk, maar inschrijven is verplicht, via deze link. De veiling eindigt morgen.

Meest gelezen