Limburgs Landschap kan deel van natuurgebied Groene Delle in Lummen kopen, dankzij crowdfunding

Natuurorganisatie Limburgs Landschap gaat 27 hectare van de Groen Delle aankopen, een investering van 85.000 euro. De crowdfunding voor de Groene Delle bracht ruim 45.000 euro op, de rest van het aankoopbedrag betaalt Limburgs Landschap met eigen middelen.

Vorig jaar besliste Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir dat er geen industrie mag komen in de Groene Delle. Maar Limburgs Landschap wil zekerheid op lange termijn en wil het terrein nu zelf kopen. “We kunnen nu 27 hectare van de Groene Delle in Lummen effectief aankopen” vertelt Dirk Ottenburghs van Limburgs Landschap. “We beheren die gronden nu al, maar omdat het natuurgebied blijft, hebben we de eigenaars kunnen overtuigen om de gronden aan ons te verkopen. We willen er nu natuurreservaat van maken. Zo wordt de natuur er nog beter beschermd.”

We hadden niet verwacht dat er op korte tijd zoveel gestort zou worden

Dirk Ottenburghs, Limburgs Landschap

"We wisten dat de Groene Delle wel leefde bij de mensen, maar dat we in enkele maanden tijd zoveel geld bij elkaar zouden krijgen, hadden we niet verwacht", gaat Ottenburghs verder. "De meesten mensen hebben tussen de 20 en de 100 euro gestort, en er waren ook enkele grotere bedragen bij."

Hasselt

Een deel van de Groene Delle ligt op grondgebied Hasselt, ook die gronden wil Limburgs Landschap graag beheren of aankopen. Maar zover is het nog niet. “We willen alle onderhandelingen met open vizier aangaan. Maar daar kan het natuurlijk zijn dat die eigenaars gehoopt hadden dat ze dat uiteindelijk als industriegrond konden verkopen, terwijl het nu natuur is en veel minder kan opbrengen.” Als het tot een akkoord komt, is er extra geld nodig. “We hebben wel al een engagement van de stad Hasselt om ons te helpen met de fondsenwerving.”

Meest gelezen