Peter Malaise

Maarkedal, Hooglede en Hoeselt worden Vlaamse zustersteden: "Willen elkaar toeristisch promoten"

Het Oost-Vlaamse Maarkedal, West-Vlaamse Hooglede en Limburgse Hoeselt gaan toeristisch samenwerken. Tijdens corona merkten ze dat hun toerisme zware klappen kreeg, dus daarom willen ze nu leren van elkaar om de sector opnieuw aan te zwengelen. "Onze gemeenten hebben veel gelijkenissen", zegt schepen voor Toerisme in Maarkedal, Isabel Van Quickelberghe (N-VA).

Het Oost-Vlaamse Maarkedal gaat toeristisch samenwerken met het West-Vlaamse Hooglede en het Limburgse Hoeselt. Vlaamse steden en gemeenten gaan wel vaker partnerschappen aan met buitenlandse steden. "Nu wouden we eens kijken over de provinciegrenzen heen", klinkt het bij schepen voor Toerisme in Maarkedal, Isabel Van Quickelberghe (N-VA).

Door samen te werken willen we ons toerisme nieuw leven inblazen

Isabel Van Quickelberghe (N-VA), schepen voor Toerisme in Maarkedal

De gemeenten willen vooral leren van elkaar, over hoe ze hun lokaal toerisme opnieuw kunnen aanzwengelen bijvoorbeeld. Het idee kwam er volgens schepen Van Quickelberghe tijdens corona, het virus dat de sector serieuze klappen uitdeelde. "We willen nieuw leven blazen in die toeristische sector. Daarom zijn we dit project aangegaan."

Gelijkenissen

De klik met Hooglede en Hoeselt was er meteen, zegt Van Quickelberghe. "Eigenlijk zijn ze een beetje gelijkaardig aan Maarkedal. Qua aantal inwoners, maar ook qua landschappen. Het zijn gezellige gemeenten waar de mensen op straat nog goeiedag zeggen tegen elkaar, vandaar dat wij bij hen terecht gekomen zijn."

De gemeenten gaan ook toeristische info over elkaar delen op sociale media. "Het is de bedoeling dat wij in de toekomst elkaars projecten gaan promoten, zodat ook mensen van Hoeselt en Hooglede kunnen deelnemen aan onze activiteiten. Denk maar aan wandelingen en andere tradities van bij ons."

Meest gelezen