Eerste editie van 'Het Maasblad' bedeeld, met informatie over de Maas en de bewoners langs de Maas

Inwoners van de vijf Belgisch-Limburgse Maasgemeenten krijgen de komende dagen het eerste Maasblad in de bus. Een blad met informatie over de Maas en ook over de inwoners langs die Maas. Het blad is een initiatief van de Vlaamse Waterweg en het Rivierpark Maasvallei. 

Zowel de Vlaamse Waterweg als het Rivierpark Maasvallei zijn al jarenlang bezig met allerlei werken in en langs de Maas: de ene om het Maasland te beschermen tegen hoge waterstanden en de andere voor natuur- en recreatie ontwikkeling in de buurt. Om de mensen die langs die Maas wonen beter te informeren over hun rivier is er nu het Maasblad. Want veel Maaslanders vinden die Maas het mooiste in hun buurt, zo bleek onlangs uit een grote enquete. 

Maaslanders vinden de Maas de mooiste parel in hun buurt

Ignace Schops, Regionaal Landschap Kempen en Maasland

Wat staat er in dat Maasblad ? "Het Maasblad geeft informatie over de Maas en over bewoners van de Maas", vertelt Ignace Schops van Regionaal Landschap Kempen en Maasland. "Het gaat bijvoorbeeld om informatie waarvoor je anders erg op zoek moet gaan op websites en die zo gemakkelijk toegankelijk wordt. En we vragen ook aan mensen zelf om stukjes te schrijven." En daarnaast zal er ook informatie op sociale media terecht komen. "Zo wordt de informatie internationaal toegankelijk, want het gaat echt wel om een internationaal topproject, die combinatie langs Vlaamse en Nederlandse kant van hoogwaterbeveiliging en natuurontwikkeling", besluit Schops.

Ook verhalen van Maasbewoners

De eerste exemplaren van het Maasblad zijn vanmorgen in De Boyen bedeeld, een gehucht van Dilsen-Stokkem dat aan de Maas ligt. Een plek waar je meteen al 'Maasverhalen' vindt, zo getuigt Koen Sleypen, bewoner van De Boyen en ook schepen van Toerisme (Vooruit). "Vroeger veranderde de Boyen nogal eens van nationaliteit, de Maas overstroomde, trok zich dan terug, maar het het was nooit zeker aan welke kant de Maas zich terugtrok, de ene keer was dat België, de andere keer Nederland. " 

Dat leidde soms tot bizarre toestanden. "Soms had een boer zijn koeien in Nederland staan en zijn boerderij in België. We hebben bijvoorbeeld een witte kapel in de Boyen. Een boer is ooit bijna verdronken omdat de Maas tussen hem en zijn koeien lag. Hij heeft toen gezegd: als ik levend terug op mijn boerderij kom, dan bouw ik een witte kapel."

Dit soort verhalen kunnen dus in het Maasblad komen, maar ook toeristische informatie. "Het is de bedoeling dat alle Maaslanders op de hoogte zijn van wat er langs de Maas gebeurt, zodat de bewoners weer ambassadeurs kunnen worden van hun Maas', besluit Ignace Schops.

 

Meest gelezen