Fotomoment in het NAVO-hoofdkwartier

BEKIJK - NAVO-top afgelopen, president Biden: "Uitgedaagd door China en Rusland, maar wederzijdse bijstand is rotsvast"

Op zijn persconferentie na de NAVO-top heeft VS-president Joe Biden de Europese bondgenoten verzekerd van Amerikaanse steun als ze bedreigd worden. Vier jaar geleden weigerde zijn voorganger Donald Trump die garantie nog. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg noemde het een "zeer goede" NAVO-top in Brussel. Je oude vrienden weerzien, het was zoals de eerste schooldag, zo citeerde hij de Britse premier Johnson. Maar tegelijk vormen autoritaire regimes zoals Rusland en China een uitdaging voor de wereldorde. Kijk hier naar de meest opvallende momenten van de bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-lidstaten. 

De NAVO-top in Brussel is voorbij. "Amerika is terug", daarover lijkt iedereen het eens na de woelige jaren onder Donald Trump. Anders dan Trump verzekerde Biden de Europese bondgenoten dat de VS hen zal bijstaan als ze bedreigd worden. Het bewuste artikel 5 dat de NAVO-bondgenoten verplicht tot wederzijdse bijstand bij een aanval is "zo sterk als een rots, onwrikbaar en heilig", zei Biden op zijn persconferentie achteraf. 

The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all;

Artikel 5 van het NAVO-verdrag uit 1949

Dat artikel 5 over collectieve verdediging is de sluitsteen van het NAVO-verdrag. Biden herhaalde uitdrukkelijk zijn steun voor de Oost-Europese lidstaten en de Baltische republieken die beducht zijn voor Rusland. Vier jaar geleden weigerde Trump die garantie te geven en leidde dat tot veel ongerustheid in Europa.

Bekijk hieronder het fragment uit de speech over artikel 5: 

Videospeler inladen...

Bekijk hier de korte analyse van onze expert Cybersecurity en Geopolitiek Tom Van de Weghe over de speech van Biden: 

Videospeler inladen...

Secretaris-generaal Stoltenberg zei eerder op zijn persconferentie dat de NAVO-leiders het eens zijn geworden over een groter budget, om de NAVO 2030-agenda waar te maken. Zo wil de NAVO in de toekomst meer inzetten op cyberdefensie - het voorkomen van digitale aanvallen - op versterking in de ruimte en een verhoogde trainingcapaciteit.  Maar Stoltenberg had het ook over de bedreigingen. Hij noemde de agressieve politiek van Rusland, en zei dat de groeiende invloed van China een uitdaging vormt voor de alliantie. 

BEKIJK: Jens Stoltenberg over de NAVO en China.

Videospeler inladen...

Als de VS en Europa in dezelfde richting duwen, dan kan men niet om ons heen

Onze premier Alexander De Croo verduidelijkte dat er op de NAVO-top niet gesproken is over China als was het een vijand. Maar het is wel een wereldmacht geworden, ook op militair gebied.  

Premier De Croo na de NAVO-top van staatshoofden en regeringsleiders 

Videospeler inladen...

Alexander De Croo was blij dat de Amerikaanse president Biden zijn onvoorwaardelijke steun aan Europa heeft uitgesproken. Maar tegelijk is er de voorbije jaren een Europees zelfbewustzijn ontstaan, zei De Croo. 

Alexander De Croo bij Jan Balliauw over samenwerking met de VS

Videospeler inladen...

Eerder vanmiddag hadden de NAVO-leiders geposeerd voor de officiële "familiefoto". Ze respecteerden wel de corona-afstand. De staatshoofden en regeringsleiders konden ook kijken naar een videoboodschap over de kernwaarden van de NAVO in 2030, want daarover ging de top.

Kijk hier naar het traditionele fotomoment (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...
De presidenten Biden (VS), Duda (Polen) en Milanovic (Kroatië) met de premiers De Croo (België) en Draghi (Italië)

Bekijk hieronder hoe de begroetingen plaatsvonden. "Vuistjes geven" en "ellebogenwerk" kwamen van pas om het coronaproof te houden:

Videospeler inladen...

Bij aankomst werd de Amerikaanse president Biden verwelkomd door Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap.

Biden noemde de NAVO van het grootste belang voor de Verenigde Staten, en zei ook dat de relatie met Rusland en China voor nieuwe uitdagingen zorgt. Kijk hieronder naar de opmerkingen van president Biden. 

Videospeler inladen...

Eerder had secretaris-generaal Jens Stoltenberg de NAVO-leiders verwelkomd. Hij zei dat de alliantie aan een nieuw hoofdstuk begint. We bespreken veel thema's, zei Stoltenberg. Daarbij de relatie met Rusland, die op het dieptepunt zit sinds het einde van de koude oorlog. Kijk hieronder naar de openingsverklaring van de NAVO-secretaris-generaal. 

Dit is een nieuwe start voor onze trans-Atlantische relatie 

secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg
Videospeler inladen...

Ook Stoltenberg noemde China bij naam. "We moeten uitkijken naar samenwerking, over wapenbeheersing en klimaatactie. Maar China's groeiende invloed en militaire groei vormen ook uitdagingen voor onze veiligheid. Die moeten we samen aanpakken", zei de secretaris-generaal nog. 

Dit is het moment om weer schouder aan schouder te staan 

Belgisch premier Alexander De Croo

Ook onze premier Alexander De Croo noemde het een belangrijke top, die volgt op een moeilijke periode. Daarmee doelde de premier op de onenigheid die er onder de lidstaten was, tijdens het bewind van de vorige Amerikaanse president Donald Trump. Kijk hieronder naar de verklaring van Alexander De Croo. 

Videospeler inladen...

Geen koude oorlog met China 

Brits premier Boris Johnson

Ook de andere staats-en regeringsleiders van de NAVO zijn in Brussel. Bij zijn aankomst zei ook de Britse premier Boris Johnson dat "China een gigantisch feit is in onze levens. Er zijn uitdagingen, maar we willen geen nieuwe koude oorlog met China".  

De Britse premier Boris Johnson bij aankomst op de NAVO-top

Op de top heeft VS-president Joe Biden ook een eerste gesprek gehad met zijn Turkse tegenhanger Tayyip Erdogan. Opvallend: Erdogan toonde zich heel verzoenend; toch wel een contrast met de agressieve toon van de voorbij jaren. "Er zijn problemen tussen de VS en Turkije, maar die kunnen opgelost worden", luidde het. Erdogan kijkt uit naar samenwerking met Biden.

Het gesprek ging vooral over Afghanistan, waar Turkse troepen een belangrijke rol spelen, onder meer op de luchthaven van Kaboel. Erdogan vindt het erg belangrijk dat de VS financieel en logistiek ondersteuning blijven leveren, maar hij zal blijven praten met de talibanrebellen. 

Meest gelezen