Openingsweekend Kempense klimzaal 'Gustaaf Klimt' kent groot succes: "Unieke combinatie van kunst en klimmen"

Aan de Oude Kaai in Turnhout, op de voormalige Bpost-site, opende het afgelopen weekend de gloednieuwe klimzaal 'Gustaaf Klimt'. Het openingsweekend was een groot succes. De naam van de zaal is een Kempense versie van de bekende Oostenrijkse schilder Gustav Klimt. In de zaal zelf is er ook heel wat kunst terug te vinden. Zo zijn er klimroutes vernoemd naar kunstenaars en is er zelfs een atelier beschikbaar voor kunstenaars. "We hopen dat de klimzaal een ontmoetingsplek wordt", vertelt oprichter Peter Schildermans.

In klimcentrum Gustaaf Klimt konden dit weekend de eerste geïnteresseerden alvast de klimparcours uittesten.  "Je kan er boulderen, dat is klimmen zonder touwen tot maximum 4,5 meter", vertelt Schildermans. "Het is laagdrempeliger dan klimmen met touwen, omdat je er minder techniek voor nodig hebt. We geven meestal 10 minuten uitleg en dan kunnen de bezoekers eraan beginnen."

Ook de routes worden op een kunstzinnige manier bekeken. "Elke klimroute kan bekeken worden als een puzzel. Je krijgt een begin- en eindpunt en de route daartussen moet je oplossen met inzicht, lenigheid en creativiteit. De ene route is al wat uitdagender dan de andere", zegt Schildermans.

Beluister hier het gesprek met oprichter Peter Schildermans op Radio 2 Antwerpen: 

We hopen op steeds meer klimcentra, want die versterken de sport

Peter Schildermans, oprichter van Gustaaf Klimt

Groot succes

Het eerste weekend was alvast een groot succes. "Het was echt super", zegt Schildermans. "Er zijn heel wat mensen langs geweest. Dat toont dat er toch wel veel interesse is in de Kempen voor het boulderen. We hopen dan ook dat er meer en meer centra komen, omdat we ook geloven dat dat de sport gaat versterken."

Alles is ook coronaproof verlopen. "We hebben een reservatiesysteem en alle zalen worden verlucht", klinkt het. "Er is ook nog een buitenmuur. Als het goed weer is, kan je dus gewoon buiten boulderen. Ook als er opnieuw verstrengd zou worden is het dus nog mogelijk om te klimmen."

Meest gelezen