Radio 2

Pier Blankenberge pakt uit met tentoonstelling rond Jacques Vermeire

Op de pier in Blankenberge opent op 3 juli een tentoonstelling rond Jacques Vermeire. De komiek werd vorige maand 70. Het is een soort overzichtstentoonstelling geworden van zijn carrière, maar ook zijn familie komt aan bod. Vanmorgen leidde hij zelf de pers al eens rond.

Jacques Vermeire werd vorige maand 70 en dat wordt uitgebreid gevierd, met specials op tv, maar dus ook met een tentoonstelling op de pier in Blankenberge. De tentoonstelling geeft een overzicht van zijn carriere, van "De 3 Wijzen" over DDT in "De Kampioenen" tot de typetjes uit zijn zaalshows. Maar ook zijn familie en vrienden komen aan bod. 

Vermeire is zelf wat onder de indruk en vraagt zich af of hij dat wel verdient: "Het was een idee van mijn manager, die ook alles heeft uitgewerkt. Eerst vond ik het wel wat vreemd om het onderwerp te zijn van zo'n tentoonstelling. Aan de andere kant: ik ben ook wel al lang bezig, van de jaren 70 tot nu. Dus er valt wel wat te vertellen."

Zal 't gaan, ja!?!?

De tentoonstelling wil niet alleen de nostalgici aanspreken, maar mikt duidelijk ook op een jonger publiek, met veel doe-elementen. Zo zijn er de doedecors, waar je scenes van Vermeire kan naspelen. Net zoals DDT kan je bijvoorbeeld je hoofd door een kapot raam steken om de Kampioenen uit te maken die er net een voetbal tegen getrapt hebben: "zal 't gaan, ja!?!?"

Het stoort mij niet dat mensen mij een smoelentrekker noemen. Dat is één van mijn talenten. 

Jacques Vermeire

Ook op de tentoonstelling is de smoelenmuur, met een overzicht van Jacques' gekste bekken. "Dat mensen mij een smoelentrekker noemen, stoort mij niet", zegt hij. "Dat is ook één van mijn talenten. Ik kan heel snel, heel sterk van uitdrukking wisselen zonder dat ik daar veel voor moet doen."

Geluk gehad

Nu hij 70 geworden is, blikt ook Vermeire zelf al eens vaker op zijn leven terug. "Ik heb veel geluk gehad", zegt hij. "Vroeger kreeg ik altijd straf op school omdat ik zo veel praatte. Nu blijkt dat de basis te zijn geweest voor mijn carrière." 

Radio 2

Meest gelezen