Regisseur van MNM-reeks "Bathroom stories" wint prijs voor beste regie op filmfestival Docville

Filmmakers Eva Cools en Hyun Lories zijn bekroond met een Sabam for Culture-prijs op het internationaal filmfestival Docville in Leuven. Cools won de prijs voor beste regisseur van 2020 voor haar tragikomische webreeks "Bathroom stories". Lories werd in de bloemetjes gezet als beste scenarist voor "Versailles", zijn afstudeerfilm aan het RITCS. Naast de erkenning winnen ze allebei een geldprijs van 5.000 euro.

Cools is in de prijzen gevallen als beste regisseur, en ze laat daarmee onder meer regisseursduo Bilall Fallah en Adil El Arbi achter zich. De jury loofde haar voor haar tragikomische webserie "Bathroom stories". De serie gaat over twee jonge vriendinnen die worstelen met thema's als seks, liefde en geld. Cools maakte de reeks in samenwerking met radiozender MNM en Awel, waar kinderen en jongeren terechtkunnen met hun vragen.

"Eva etaleert hier nogmaals haar eigen stijl, die heel erg afwijkt van de mainstream. Ze denkt hard na over welk perspectief ze wil innemen en hoe ze haar verhaal wil vertellen", aldus de jury. "Duidelijk is dat Eva intensief samenwerkt met haar vrouwelijke acteurs en hen op een slimme manier aanstuurt. Dit geeft haar project authenticiteit." 

De volledige reeks "Bathroom stories" is nog tot 31 december 2021 gratis te bekijken via VRT NU.

De prijs voor beste scenarist ging naar filmmaker en jeugdwerker Hyun Lories voor zijn kortfilm "Versailles". Daarmee studeerde hij vorig jaar met grote onderscheiding af aan de Brusselse filmschool RITCS.

"Versailles" vertelt het verhaal van twee zussen die samen voor het eerst naar zee willen. "In een kortfilm is elk detail belangrijk voor je karaktertekening en de manier waarop je de wereld schetst", zegt de jury over de onderscheiding. "Hyun doet dat voortreffelijk in dit scenario. 'Versailles' is authentiek neergeschreven, gefilmd en neergezet."

Een eervolle vermelding van de jury kwam er voor de jeugddocumentaire "Fien, Jip & Fien" van Marie De Hert en Ellen Pollard, die te bekijken is via VRT NU. De docu gaat over de eerste verliefdheid van Jip (11 jaar), waar zijn kleine zusje Fien (9 jaar) alles over wil weten. Ze is nieuwsgierig, maar ook een beetje jaloers. Zal de liefde hun onafscheidelijke band verbreken? 

Meest gelezen