Topmagistraat Johan Sabbe veroordeeld voor aanranding en ongewenst seksueel gedrag

De Oost-Vlaamse procureur des Konings Johan Sabbe is zopas veroordeeld tot vier maanden cel met uitstel voor de aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag op het werk bij een vrouwelijke chauffeur. Dat heeft het hof van beroep beslist. Sabbe wordt niet uit zijn rechten gezet, waardoor hij magistraat kan blijven. "Maar met zijn voorbeeldfunctie had hij de laatste moeten zijn om zo'n strafbaar gedrag te stellen", was het hof duidelijk.

Zeven jaar geleden legde Sabbe nog de eed af in het hof van beroep in Gent als het nieuwe hoofd van het Oost-Vlaamse parket. In zijn functie heeft hij 330 werknemers onder zich. Zeven jaar later stond hij terecht in dezelfde zaal in het hof van beroep. Zijn chauffeur had begin 2020 een klacht tegen Sabbe ingediend voor ongewenst en ongepast gedrag.

Hij is nu veroordeeld voor de aanranding van de eerbaarheid en ongewenst seksueel gedrag op het werk van de 44-jarige vrouwelijke chauffeur. “Hij stuurde haar maandenlang seksueel getinte berichten en pornografisch materiaal”, zei de procureur-generaal. “Zo stuurde hij haar hoe het zou zijn om met een kleine vrouw als haar seks te hebben. Iets wat zij absoluut niet wou.”

Onze ploeg verzamelde reacties na de uitspraak van het hof van beroep, bekijk hieronder het verslag: 

Videospeler inladen...

Sabbe zelf vond niet dat hij daarin te ver was gegaan. “Ik was verliefd en had niet het gevoel dat ik iets fout deed”, zo verklaarde hij in het hof. Sabbes advocaat ontkent niet dat er wederzijdse aantrekking was tussen twee volwassenen. “Hij was inderdaad verliefd op haar en bleek dat achteraf verkeerd ingeschat te hebben. Ze heeft weliswaar nooit ‘nee, ik wil het niet’ gezegd.” Haar borsten zou Sabbe volgens zijn advocaat niet betast hebben. Hij legde volgens hem enkel zijn hand op haar knieën. 

Het hof gelooft daar niets van. “Het is totaal ongeloofwaardig, zo motiveert het hof. “Dat ze na die feiten voor lange tijd in ziekteverlof is gegaan en het niet meer zag zitten om voltijds zijn chauffeur te zijn, wijst op een veel traumatischere gebeurtenis dan enkel een hand op de knie. Op basis van die elementen stelt het hof dat hij haar tussen de benen heeft gegrepen en haar borsten heeft vastgegrepen.”

“De feiten zijn ernstig," zo vervolgt het hof. "Hij heeft die gepleegd als procureur des Konings, met iemand die ondergeschikt was in de hiërarchie. De aanranding van de eerbaarheid is een triest hoogtepunt. Er is een gebrek aan respect voor de psychische en fysieke integriteit. Als magistraat en procureur des Konings had hij een voorbeeldfunctie en had hij de laatste moeten zijn om dit strafbaar gedrag te stellen.” Toch houdt het hof ook rekening met zijn lange staat van verdienste. Daarom kreeg hij vier maanden cel met uitstel opgelegd en wordt hij niet uit zijn rechten ontzet. “Dat zou anders nadelig zijn voor zijn carrière”, zo duidde het hof. 

Sabbe is eerder al tuchtrechtelijk gestraft met een schorsing van zes maanden, de helft met uitstel.

Meest gelezen