Radio 2

Tientallen bloemen en kaartjes voor Dixie Dansercoer aan "De Poolreiziger" in Nieuwpoort

Een week na het overlijden van poolreiziger Dixie Dansercoer komen er nog steeds mensen bloemen en kaartjes leggen aan het standbeeld "De Poolreiziger". Het beeld werd bijna 15 jaar geleden geplaatst. Dixie vertrok toen vanuit Nieuwpoort op expeditie naar Antarctica. 

In 2007 vertrok Dixie Dansercoer met een zeilboot vanuit Nieuwpoort naar Antarctica. Hij deed de Belgica-expeditie over van baron Adrien de Gerlache. Die had 110 jaar eerder dezelfde tocht ondernomen. Om beide expedities te herdenken maakte kunstenaar Freddy Cappon een monumentaal beeld: "de poolreziger". Dixie, die in Nieuwpoort is geboren, was toen ook net uitgeroepen tot ereburger.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Het beeld, dat een feestelijke herinnering moet zijn, is nu de plek waar mensen samenkomen om te rouwen om Dansercoers overlijden en berichten achter te laten uit dank. "Wat er met al die kaartjes en foto's gaat gebeuren", is nog niet duidelijk zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V), "maar ze zullen zeker niet verloren gaan. Ik heb Dixies echtgenote al een foto gestuurd. De bedoeling is dat we samen met haar en met een aantal mensen uit zijn team beslissen hoe we de berichtjes, die zijn achtergelaten het best kunnen bewaren. De kans bestaat ook dat er later nog een soort herdenkingsmoment komt." 

Gevaarlijke tocht door Groenland

Dixie Dansercoer overleed vorige week tijdens een expeditie op Groenland. Hij probeerde samen met een Canadees om het eiland over te steken op een snowkite, een barre tocht van 2.200 kilometer. Maar hij zakte door de sneeuw en kwam in een diepe gletsjerkloof terecht. Zijn lichaam is niet teruggevonden, maar het is onmogelijk dat hij de val overleefd heeft. 

Dansercoer werd 58 en laat een vrouw en 4 kinderen na.

Radio 2

Meest gelezen