Universiteit Gent onderzoekt nieuwe behandelingen tegen leukemie: "Een alternatief voor chemotherapie"

De Vlaamse overheid gaat 2 miljoen euro investeren in onderzoek van de Gentse universiteit naar nieuwe behandelingen tegen de ziekte leukemie. Daarmee hopen ze een efficiënter alternatief te vinden voor chemotherapie. "We willen meer gerichte geneesmiddelen ontwikkelen", zegt professor Steven Goossens.

Vlaanderen gaat 2 miljoen euro geven aan de Gentse universiteit voor onderzoek naar nieuwe behandelingen tegen leukemie. De ziekte behoort tot de meest voorkomende kankers bij kinderen en jongeren, maar is ook een van de meest dodelijke. "Onderzoek naar nieuwe behandelingen blijft dus van groot belang", zegt Professor Steven Goossens.

We willen de motor van de ziekte aanpakken

Professor Steven Goossens

Goossens wil eerst en vooral onderzoeken of er een beter alternatief is voor chemotherapie. Dat is de behandeling die mensen vaak volgen wanneer leukemie bij hen wordt vastgesteld. "Nu willen we meer gerichte therapie ontwikkelen die de genen, de motor van die ziekte, kunnen aanpakken." 

Nieuwe geneesmiddelen

Met het onderzoek wil de universiteit de overlevingskansen en levenskwaliteit van patiënten met acute leukemie "aanzienlijk" verbeteren.  "Dat willen we vooral doen door nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen, en door die zoveel mogelijk te screenen."

De onderzoekers hopen dat het onderzoek binnen vier jaar zijn vruchten kan afwerpen. "Hoe sneller we goede resultaten hebben, des te sneller we geneesmiddelen kunnen opwaarderen om bij patiënten te kunnen testen", klinkt het nog.

kasto80

Meest gelezen