Vrijwilligster vaccinatiecentrum Maaseik is nog niet betaald: "Doe het met plezier, maar wil erkenning voor mijn inspanning"

Een vrouw uit Maaseik die als vrijwilliger aan de slag is gegaan in het vaccinatiecentrum in Maaseik, heeft na een kleine twee maanden nog steeds geen vergoeding ontvangen voor haar werk. Er werd de vrijwilligster 17 euro per shift van vier uur beloofd. De organisatie van het vaccinatiecentrum laat weten dat het om een uitzondering gaat. 

De vergoeding die de vrijwilligers krijgen, verschilt per vaccinatiecentrum. Een verpleegkundige zou 47 euro bruto per uur kunnen krijgen, terwijl vrijwilligers tot 35 euro per dag kunnen krijgen. Eerstelijnszones en gemeenten beslissen uiteindelijk zelf hoeveel en of ze hen vergoeden. In Maaseik krijgen vrijwilligers bijvoorbeeld 17 euro per vier uur werken. 

Dat zou ook het geval moeten zijn voor een vrijwilligster uit Maaseik, maar zij heeft haar geld nog steeds niet gezien. Ze werkte in april nog in het centrum. "Ik span me extra in en ik wil zo snel mogelijk van het virus verlost zijn en mensen vaccineren, maar als er zo met mensen wordt omgegaan, vind ik dat een teken van weinig waardering. Ik werk natuurlijk niet in dat vaccinatiecentrum voor het geld, maar het gaat om het principe." De vrijwilligster beweert dat ze al verschillende keren naar haar vergoeding gevraagd heeft, maar dat de betaling uitblijft.

“Wij zoeken uit om wie het gaat en contacteren de persoon om op die manier het geld toch over te brengen.”

Noel Vandeboel, programmamanager van het vaccinatiecentrum in Maaseik en Maasmechelen, vertelt dat vrijwilligers normaal op het einde van de werkdag een document moeten invullen met hun rijksregister- en rekeningnummer. Binnen de vier weken zou het geld dan op hun rekening moeten verschijnen. 

Hij merkte op dat er in april enkele rekeningnummers niet klopten. “Wij zoeken uit om wie het gaat en contacteren de persoon om op die manier het geld toch over te brengen.” Vandeboel haalt wel aan dat bij de start van de vaccinaties in maart en april er sprake was van vertragingen, maar die zouden ondertussen opgelost moeten zijn. Over het algemeen lopen de betalingen goed: “Van de 150 betalingen waren er maar een vijftal waar het fout liep.”

Meest gelezen