Videospeler inladen...

"Onze chauffeur heeft brooddoos moeten openen": bezoek president Biden brengt grote politiemacht op de been

De NAVO-top in Brussel, waarvoor de Amerikaanse president Joe Biden naar ons land is afgereisd, brengt maar liefst 4.000 manschappen op de been. Er wordt niets aan het toeval overgelaten: er zijn meerdere veiligheidsperimeters ingesteld, en er zijn tal van extra controles. Volgens de politie verloopt alles tot nu toe "vlekkeloos", maar voor wie zich in de veiligheidsperimeter waagt, is het aanpassen.

Er wordt een bijzonder grote politiemacht ontplooid, naar aanleiding van het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan ons land. Er zijn verschillende veiligheidsperimeters ingesteld, rond de Amerikaanse ambassade (waar Biden overnacht), rond The Hotel (waar zijn medewerkers verblijven) en rond het NAVO-gebouw, waar de staatshoofden en regeringsleiders hebben vergaderd. Die veiligheidszones zijn niet volledig afgesloten, maar worden streng bewaakt. Wie wil winkelen bij de handelaars in die zones, moet de politiebegeleiding tot aan de deur erbij nemen.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

We laten bij geen enkele internationale top iets aan het toeval over. Het feit dat Jürgen Conings nog voortvluchtig is, verandert daar niets aan.

Annelies Verlinden (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken

Concreet zijn er meer dan 4.000 politiemensen betrokken bij de beveiligingsoperatie in onze hoofdstad. "Het gaat zowel om manschappen van de wegpolitie, als om beschermingsfuncties, en veel pelotons van de lokale en de federale politie", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). 

Zo'n beveiligingsoperatie is niet goedkoop. "Maar we dragen die kosten niet alleen, de NAVO-leden doen ook een duit in het zakje. Via hotels en de horeca verdienen we een deel terug. We laten niets aan het toeval over. Het feit dat Jürgen Conings nog niet gevat is, verandert daar niets aan."

Kom morgen ook met het openbaar vervoer naar Brussel, en niet met de wagen.

Ilse Van de keere, politiezone Brussel Hoofdstad Elsene

Ook morgen is president Biden nog in ons land, en blijven dezelfde veiligheidsmaatregelen van kracht. "Daarom nog eens een warme oproep: kom niet met de wagen naar Brussel, maar met het openbaar vervoer", aldus Ilse Van de keere van politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen