Radio 2

Werkonderbreking bij OCMW Anderlecht: "We willen de Anderlechtenaren de dienstverlening bieden die ze verdienen"

Het personeel van het OCMW van Anderlecht legde maandagvoormiddag even het werk neer. De actievoerders klagen onder meer over de hoge werklast en het grote personeelsverloop. 

Een tachtigtal mensen kwam maandagvoormiddag tussen 10 en 12 uur samen voor de hoofdzetel van het OCMW in Anderlecht. Een groot aantal diensten zijn volgens de stakers onderbemand: “De sociaal assistenten beheren hier tussen de 200 en 250 dossiers. In vergelijkbare OCMW’s in Brussel en daarbuiten ligt dat rond de 120”, zegt Mathias Baert van de christelijke vakbond ACV.  Volgens de vakbondsafgevaardigde zag het OCMW het aantal aanvragen tijdens de coronacrisis bovendien sterk stijgen. 

Personeelsverloop

Maar niet alleen de werkdruk is te hoog. Ook het grote personeelsverloop is problematisch, zegt Baert: “De sociaal assistenten die hier komen werken, blijven 1 tot 3 jaar en daarna vertrekken ze. Dat komt niet alleen door de werkdruk, maar ook omdat het loon op andere plaatsen interessanter is. In vergelijkbare Brusselse OCMW’s wordt er met premies gewerkt, maar dat hebben we hier niet.”

“We hebben de overheid al verschillende keren uitgenodigd om in dialoog te gaan, maar tot nu toe zijn er geen concrete oplossingen gekomen”, gaat de vakbondsafgevaardigde verder. “Wij vragen de nodige tijd, middelen en personeel om ons werk op een correcte manier uit te voeren. Zo kunnen we de Anderlechtenaren de dienstverlening bieden die ze verdienen.”

Meest gelezen