Radio 2

Ziekenwagen vertrekt binnenkort vanuit technische dienst in Oudsbergen: "De aanrijtijden zijn vaak te lang"

Vanaf 1 oktober krijgt de technische dienst van Oudsbergen een ziekenwagen en een snel interventievoertuig. De gemeente werkt daarvoor samen met de Brandweerzone Oost-Limburg, om sneller medische hulp te bieden. "Vooral in Opglabbeek en Louwel duurt het vaak nog te lang voor een ziekenwagen ter plaatse is", klinkt het. 

"Overdag, op weekdagen, zijn de aanrijtijden vaak te lang in sommige delen van Oudsbergen", zegt burgemeester Lode Ceyssens (CD&V). "Als de ziekenwagen uit Genk moet komen, is er te veel verkeer op de weg om een snelle interventie te garanderen." Om sneller ter plaatse te zijn, gaat de brandweer vanaf 1 oktober met de ziekenwagen of het snel interventievoertuig vanuit de technische dienst van Oudsbergen uitrijden.

Snelle eerste hulp

Zo'n snel interventievoertuig is uniek in Limburg. "Het vervangt de gewone brandweermiddelen niet", zegt commandant Dominic Knapen, "maar we kunnen er sneller mee ter plaatse gaan om de eerste hulp toe te dienen. Bovendien doen we met het voertuig ook een eerste verkenning: wat is de beste opstelplaats om te reageren of waar moeten we op letten? Dat gaat vanaf 1 oktober vlotter dan voorheen verlopen."

Voorlopig zullen de voertuigen enkel tijdens de week uitrijden. Na twee jaar volgt een evaluatie en zal de brandweer ook op zaterdag vanuit de technische dienst hulp verstrekken.

Radio 2

Meest gelezen