ZOL is laatste Limburgse ziekenhuis dat covidafdeling sluit

Het Ziekenhuis Oost-Limburg heeft zijn aparte covidafdeling op intensieve zorgen gesloten, omdat het aantal coronapatiënten sterk is gedaald. De andere Limburgse ziekenhuizen deden dat eerder al, meldt TV Limburg.

Ook in het ZOL in Genk is het aantal coronapatiënten nu sterk gedaald. Daardoor kunnen ze met kamerisolaties werken in plaats van met een geïsoleerde afdeling. En zo kan nu ook de reguliere zorg terug opgeschaald worden. Woordvoerder Jurgen Ritzen:  "We hebben 2 intensieve afdelingen in het ZOL, en nu kunnen we ook afdeling 1 opnieuw vrijhouden voor reguliere zorg." Er lag nog 1 covidpatiënt op de afdeling, maar die kan ook in kamerisolatie verzorgd worden. 

Achterstallige operaties

Er zullen nu heel wat achterstallige operaties uitgevoerd kunnen worden, en dat is goed nieuws voor heel wat patiënten. Woordvoerder Ritzen: "Er zijn inderdaad heel wat patiënten die wachten op een operatie die niet heeft kunnen plaatsvinden de afgelopen tijd. Die operaties kunnen we nu hernemen en zo de achterstand van de afgelopen maanden inhalen. Het zal nodig zijn."

Het is ook voor het personeel een hele opsteker, want werken op een covidafdeling is pittig. "Het is een verschil dat ze nu niet meer de hele dag in de pakken moeten rondlopen, ze moeten zich wel omkleden als ze naar de patiënten in kamerisolatie moeten gaan", zegt Ritzen. "Hopelijk blijft dit zo en blijven we gespaard van een vierde golf." 

In alle Limburgse ziekenhuizen samen zijn er nu nog 22 covidpatiënten, 7 hebben er nog intensieve zorgen nodig. 

Meest gelezen