Radio 2

Zware schade aan voorgevel woning Holsbeek na zoveelste ongeval op kruispunt: "Jaren geleden mijn man verloren bij ongeval hier"

Op het kruispunt van de Houwaartsebaan en de Gobbelsrode in Holsbeek is een Porsche gisterenavond ingereden in de woning van Liana Van Horebeek. En dat is niet de eerste keer: "Dit is al het derde ongeval op een paar weken tijd en het zoveelste in al die jaren dat ik hier woon", vertelt Liana aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "Helaas, ben ik jaren geleden ook mijn man verloren bij een ongeval hier."

"De schade is deze keer groot", legt Liana Van Horebeek uit, terwijl ze samen met haar zoon Benny puin ruimt. "Het gaat veel geld kosten deze keer, binnen is alles kapot. Er is een gat in de muur binnen, de verwarming is van de muur, mijn venster staat op een andere plaats. En de verzekering, die komt niet meer langs, we moeten nu zelf van alles foto's nemen en doorsturen." 

We zijn ons papa hier al verloren bij een ongeval, het kan toch niet zijn dat we hetzelfde moeten meemaken met ons mama

Benny Van Langendonck

Het is niet de eerste keer dat  er op het kruispunt een ongeval gebeurt en dat er een auto zich parkeert in de woning van Liana. "Ik ben de tel kwijt, sinds ik hier woon zijn er hier jaarlijks twee à drie ongevallen", zegt Liana. "Gisteren was het een Porsche, de bestuurder zou onder invloed zijn geweest en werd afgevoerd naar het ziekenhuis", vertelt zoon Benny. "Telkens we een telefoon krijgen, houden we ons hart vast. Mijn vader is hier jaren geleden gestorven bij een ongeval. Hij werd geraakt door een auto die zijn bocht had gemist. Ik mag er niet aan denken dat we ook onze mama op deze manier zouden verliezen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn." 

Op het nippertje ontsnapt aan de dood

Liana Van Horebeek

"Ik heb geluk gehad deze keer", vult Liana aan. "Ik was vooraan wat aan het harken, ik was nog geen vijf minuten weg of die Porsche reed mijn gevel in. Mijn kinderen zouden graag hebben dat ik verhuis, maar ik woon hier al lang en soms is het ook rustig. Maar plots dan zijn de ongevallen er weer en begin je na te denken. Ik hoop dat ze hier eindelijk eens iets gaan doen aan dit kruispunt. Er waren plannen om een hier een rotonde te maken. Maar daar is nog altijd niets van in huis gekomen en intussen blijven ze hier maar racen."

Heraanleg kruispunt

In een reactie laat de burgemeester van Holsbeek, Hans Eyssen (CD&V) weten dat het kruispunt tien jaar geleden opnieuw werd aangelegd. "De aansluiting van de weg werd toen verplaatst om beter zicht te hebben", zegt de burgemeester. "Een verkeersdeskundige had toen geoordeeld dat een rondpunt niet veiliger zou zijn. Sinds de heraanleg zijn daar geen ernstige ongevallen meer gebeurd, tot nu. Het is een kruispunt waar je moet opletten. Maar sommige blijven er helaas hard rijden."

Meest gelezen