Radio 2

Akzo Nobel-site in Vilvoorde wordt woon- en winkelwijk, maar eerst een cannabisplantage

Op de voormalige site van verfproducent Akzo Nobel in Vilvoorde komt een nieuwbouwproject met woningen en winkels. In project "De Perken" zal er plaats zijn voor 45 huizen, 16 appartementen en 3100m² ruimte voor handelszaken. Opvallend: voor het zover is, worden er op het terrein eerst 1,5 miljoen hennep- of cannabisplanten gezaaid om er nadien isolatiemateriaal voor het project van te maken.

Het terrein aan de Leuvensesteenweg wordt in de volksmond "de Levis" genoemd, naar het bekende verfmerk dat er tot over een paar jaar door Akzo Nobel werd geproduceerd. Intussen ligt het terrein er al jaren braak. "Eindelijk komt er nu duidelijkheid en perspectief. Al jaren wordt de bodem er gesaneerd omwille van de bodemverontreiniging. Die sanering begint nu te lukken waardoor het woon- en winkelproject er binnenkort kan komen", vertelt burgemeester Hans Bonte (Vooruit).

Volgens Michel Vanderhoeven van projectontwikkelaar Kolmont wordt er in samenwerking met Akzo Nobel en OVAM nauwgezet toegekeken op de verdere sanering van de bodem. Eind volgend jaar zouden de werken moeten kunnen beginnen. "We gaan een doorsteek creëren tussen de Perksestraat en de Leuvensestraat. Wandelaars en fietsers kunnen daardoor vlotter van en naar het station geraken."

Hennepplantage zonder wietgeur

In afwachting van de definitieve goedkeuring van het project door het stadsbestuur zullen op het terrein eerst zo'n 1,5 miljoen cannabisplanten worden gezaaid. Hennep of cannabis wordt in de bouwsector gebruikt als basis voor isolatiemateriaal. "De komende twee jaar wordt hier het materiaal gemaakt dat ze later bij de bouw van het project zullen gebruiken. Bovendien haalt een hennepplant vijf keer meer CO₂ uit de lucht dan een boom. Voor alle duidelijkheid: mensen die graag joints roken, zullen op de plantage aan het verkeerde adres zijn. Er bestaan veel verschillende soorten hennep en van deze word je niet high omdat er geen THC in zit", aldus Bonte. In september kunnen de eerste planten geoogst worden.

Radio 2

Meest gelezen