Radio 2

Asielzoekers uit Poelkapelle doen vrijwilligerswerk in het vaccinatiecentrum van Ieper

In het vaccinatiecentrum van Ieper zijn sinds enkele weken zo'n 12 vrijwilligers aan de slag uit het opvangcentrum voor vluchtelingen in Poelkapelle. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) ging er vanmorgen op bezoek.

Het is druk in de vaccinatiecentra nu de campagne op volle toeren draait en er dreigt een tekort aan vrijwilligers. "Vooral overdag", zegt Leen Roskam die centrumverantwoordelijke is in Ieper. "Nu de coronamaatregelen versoepelen, laten steeds meer van onze oudere vrijwilligers, die met pensioen zijn, weten dat ze binnenkort wel eens op reis willen gaan. De andere vrijwilligers werken vaak en kunnen zich niet zo gemakkelijk vrij maken tijdens de kantooruren." 

(Lees voort onder de foto) 

Leen is dan ook blij met de hulp die wordt aangeboden vanuit het opvangcentrum voor vluchtelingen in Poelkapelle. Sinds een 2-tal weken zijn zo'n 12 bewoners van het centrum bij haar actief als vrijwilliger. Haj Kanjo, een twintiger uit Syrië, is één van hen. "Ik help de mensen als ze toekomen op de parking of in de wachtzaal", zegt hij. "Het is een leuk werkje." 

De bedoeling is dat op termijn nog meer mensen uit het opvangcentrum als vrijwilliger zullen bijspringen in Ieper.

Tijd nuttig doorbrengen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi bracht de vluchtelingen die meewerken in Ieper vanmorgen een bezoek. "Het is belangrijk dat die mensen hun tijd hier nuttig kunnen doorbrengen", zegt hij. "Of ze nu kunnen blijven of niet, dit soort vrijwilligerswerk leert hen een aantal vaardigheden bij die ze sowieso in de toekomst zullen kunnen gebruiken." 

Ook in de vaccinatiecentra van Menen en Brugge zijn asielzoekers als vrijwilliger aan de slag.

Meest gelezen