© lianem - creative.belgaimage.be

Zo barbecue je veilig: brandweer Gent geeft tips na verschillende brandjes in Blaarmeersen

De Gentse brandweer roept op om waakzaam te zijn voor brand tijdens het warme en droge weer. Het brandweerkorps moest maandagavond verschillende keren uitrukken naar recreatiedomein Blaarmeersen voor kleine brandjes. Die waren ontstaan door weggegooide sigaretten en vandalisme. "Maar ook tijdens het barbecueën ben je best voorzichtig", waarschuwt brandpreventieadviseur Frank Samson. "Hou kinderen weg van het vuur en drink geen alcohol terwijl je het vlees bakt." 

De combinatie van droog gras en vuur maakt de kans op vegetatiebranden erg groot. Ook de pluisjes van de populieren, die momenteel talrijk aanwezig zijn in bossen, vatten gevaarlijk snel vuur. Zo moest brandweerzone Centrum maandagavond 5 branden blussen op de Gentse Blaarmeersen. Dat was deels te wijten aan weggegooide sigaretten en vandalisme. "Maar ook bij jou thuis kan je gras makkelijk in brand vliegen, bij het barbecueën, bijvoorbeeld", vertelt ervaringsdeskundige Frank Samson. Samson geeft 8 tips mee voor een veilige barbecue:

 1. Zet je barbecue niet op gras.
  “Gras staat momenteel erg droog en je barbecue staat er niet stabiel op. Hierdoor kan het omvallen. Je plaatst je barbecue beter op een niet-brandbare ondergrond.”

 2. Zet je barbecue niet in de wind.
  “Op die manier heb jij controle over je barbecue en niet de wind.”

 3. Gebruik beter geen aanmaakvloeistof.
  “Aanmaakvloeistof kan een steekvlak veroorzaken als je het verkeerd gebruikt. Je kan beter aanmaakblokjes gebruiken. Je gebruikt ook beter geen afvalhout. Het hout moet echt wel geschikt zijn om te barbecueën.

 4. Controleer je gasslang.
  “Als je barbecuet op gas, bekijk dan zeker goed de houdbaarheidsdatum van je gasfles en kijk goed na of er geen gaatjes in je slang zitten. Door die gaatjes kan het gas ontsnappen en in combinatie met het vuur tot een ontploffing leiden. Een gasfles moet ook altijd rechtop staan.”

 5. Vermijd regen en water als je elektrisch barbecuet.
  “Dat kan namelijk leiden tot kortsluiting, wat ook gevaarlijk kan zijn.”

 6. Draag de juiste kledij.
  “Draag bij voorkeur een linnen schort. Als je te dicht staat bij je barbecuestel met de verkeerde kledij, riskeer je dat je kleren in brand vliegen.”

 7. Vermijd alcohol en hou kinderen op afstand.
  “Wees BOB als jij de vleesjes bakt. Dat is erg belangrijk. Kinderen hou je ook beter op afstand, want zij kunnen eventueel een barbecue omstoten of brandwonden oplopen.

 8. Hou water in de buurt.
  “Zorg altijd dat je altijd water, een emmer zand of een blusdeken in de buurt hebt. Op die manier kan je onmiddellijk ingrijpen, mocht er brand ontstaan.”
kasto80

Meest gelezen