archief Breesgata vzw

Bekende wielerwedstrijd "De 8 van Brasschaat" viert 100-jarig bestaan

Het bekende wielercriterium "De 8 van Brasschaat" viert op 7 september haar 100-jarig bestaan. Ze kon in het verleden de grootste namen uit het peloton aantrekken. Het gemeentebestuur hoopt dat ook dit jaar te kunnen doen. Schepen van Sport Adinda Van Gerven (N-VA) wil de gemeente terug op de koerskaart zetten: "In 2026 organiseren we het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor de profs. In aanloop ernaar zullen we ook verschillende koersen naar Brasschaat halen." 

Om het jubileum van het criterium in de bloemetjes te zetten, zullen 22 topwielrenners op 7 september door het centrum van Brasschaat rijden. Wie net aan de start verschijnt, wordt binnenkort bekendgemaakt. Zij zullen beginnen met een tijdrit van een rondje rond het parcours. Daarna volgen nog een puntenkoers en een criterium, waarvan het aantal ronden nog vastgelegd moet worden. 

Overdag zullen de kinderen uit de gemeente zelf het parcours al eens kunnen uittesten. Dat past perfect binnen de reputatie van de wedstrijd vindt de schepen: "Iedereen van jong tot oud kan genieten van het dorpsfeest, want dat is het wel. 100 jaar geleden stond het al in de kijker. 30 tot 40 000 inwoners kwamen naar Brasschaat om de bekende wielrenners aan het werk te zien. Het is fijn dat de koers thuiskomt in Brasschaat, ook nu het Wereldkampioenschap wielrennen dit jaar in Antwerpen vertrekt."

Roemrijk verleden

De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1921 door enkele vooraanstaande inwoners. Alfred Martougin, eigenaar van de Perrette-chocoladefabriek in Borgerhout, wilde samen met dokter Roosen en gemeentesecretaris Louis de Winter een wielerwedstrijd houden naar aanleiding van een dorpskermis. De Winter had connecties met de organisatoren van de zesdaagse wielerwedstrijd in het Sportpaleis. Hij verplichtte renners om in Brasschaat te starten als ze wilden deelnemen aan de zesdaagse. Burgemeester Jan Jambon kent als inwoner van Brasschaat dan ook vele ronkende namen die door de straten spurtten: "Vroeger was dat de herkansing van het Wereldkampioenschap.   Legendarische namen zoals Fausto Coppi, Rik Van Steenbergen, Merckx en Gimondi hebben door onze straten gefietst. De heemkundige kring zal een tentoonstelling organiseren om dat rijke verleden onder de aandacht te brengen."

Brasschaat en het BK

Alfred Martougin werd later ook voorzitter van de Belgische Wielerbond. Hij wist in 1926 voor het eerst het Belgisch Kampioenschap Wielrennen naar Brasschaat te brengen. Hij maakte er voor het eerst een eendagswedstrijd van. Dat zette Jambon aan tot denken: "Toen ik dat te weten kwam, heb ik gekeken met de Belgische Wielerbond of wij in 2026 het BK naar Brasschaat konden halen. Dat is gelukt. In aanloop ernaartoe rijdt vanaf volgend jaar elk jaar een andere leeftijdscategorie hier haar BK. In 2022 komen de nieuwelingen langs. Een jaar later is het de beurt aan de junioren. In '24 gaat het BK voor de elite zonder contract en de U23 in onze gemeente door. In 2025 de tijdrit. In 2026 verwelkomen we dan ten slotte profs (eliterenners- of rensters met contract) in Brasschaat."

Meest gelezen