Videospeler inladen...

BEKIJK - Belgische primeur: bouw van eerste subsidievrije windturbines bij ArcelorMittal Gent

In het Gentse havengebied is een belangrijke stap gezet voor de hernieuwbare energie in ons land. Op de terreinen van staalreus ArcelorMittal worden voor het eerst windturbines gebouwd zonder overheidssubsidies. Dat betekent eigenlijk ook dat we hiervoor als consument en belastingbetaler niet meer gaan meebetalen. 

Op de werf van het nieuwe windpark zijn ze al volop aan het werk met het heien van de funderingspalen voor zes nieuwe turbines. Drie daarvan worden opgetrokken zonder overheidssubsidies. Dat heeft alles te maken met hun omvang en capaciteit. De drie subsidievrije windmolens zullen een pak groter zijn dan de nu bestaande.

In veertig jaar tijd zijn de turbines ongeveer acht keer zo groot geworden. En in de toekomst worden ze nog groter. De hoeveelheid stroom die ze produceren, is bijna evenredig toegenomen. En ook het contract met staalproducent -en energieslokop- ArcelorMittal nabij Gent is een sleutelelement van deze primeur. Die heeft zich bereid verklaard 20 jaar lang de stroom die deze drie windmolens genereren, af te nemen, aan een vaste prijs. "Zo zorgen we ervoor dat de belastingbetaler niet meer moet meebetalen voor deze energie-opwekking", zegt Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMittal België. 

U kan de werf in het Gentse havengebied op deze dronebeelden bekijken:

Videospeler inladen...

Bovendien is stroom uit windturbines veel goedkoper geworden. Volgens de bouwheer van de windmolens, Storm, kunnen windmolens het met minder subsidies stellen. Alleen moet dan de afkeer in Vlaanderen tegen windturbines in de achtertuin overwonnen worden. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vindt dat het eenvoudigste zou zijn om de oude windmolens te vervangen door nieuwe, veel efficiënter exemplaren.

Meest gelezen