Foto Stad Sint-Niklaas

Sint-Niklaas heeft vanaf 2022 een eigen digitale stadsmunt: "125 handelaars doen al mee"

Sint-Niklaas start in 2022 met eigen digitale stadsmunten. 125 lokale handelaars tonen zich al bereid om te werken met de munt. Die moet de inwoners stimuleren om meer lokaal te kopen. "De klant kan de munt ook verdienen door sociaal wenselijk gedrag te vertonen", zegt Lies Van Poucke van de stadsdienst Economie.

Het zat al een tijdje in de pijplijn, maar nu is het ook officieel: Sint-Niklaas start vanaf 2022 met een eigen digitale stadsmunt. De munt moet de lokale economie opnieuw aanzwengelen en de oude klantenkaart, de Oh-kaart, vervangen. Inwoners kunnen de munt gebruiken via een app op hun smartphone. Voor mensen zonder smartphone wordt nog naar een oplossing gezocht.

Klanten kunnen de munten gebruiken bij lokale handelaars in het centrum en in de deelgemeenten. 125 handelaars lieten al weten dat ze willen werken met de munt. "Ik was meteen gewonnen voor het idee. Het is transparant en laagdrempelig. Het is een mooie manier om de lokale economie te steunen", klinkt het bij een lokale winkelierster.

Beloning voor "sociaal wenselijk gedrag"

De munt moet de inwoners niet alleen stimuleren om meer lokaal te kopen, maar ook om meer "sociaal wenselijk gedrag" te vertonen. "Je kan munten verdienen door bijvoorbeeld met je fiets naar je werk te gaan, vrijwilligerswerk te doen of door naar het recyclagepark te gaan", zegt Lies Van Poucke van de stadsdienst Economie. 

Voor dit project krijgt Sint-Niklaas de financiële steun van Europa,  de Vlaamse Overheid en de provincie Oost-Vlaanderen. In totaal kan de stad rekenen op 249.000 euro aan subsidies. Het komend half jaar wordt nog volop gewerkt aan de ontwikkeling van de technische aspecten van de munt.

kasto80

Meest gelezen