De Amerikaanse president Joe Biden neemt afscheid van België en vertrekt naar Genève, Zwitserland.
AFP or licensors

BEKIJK: Biden verlaat België na Europese topontmoeting met Charles Michel en Ursula von der Leyen 

De Europese topontmoeting van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Raadsvoorzitter Charles Michel met de Amerikaanse president Joe Biden is afgelopen. Deze voormiddag ontmoette Biden koning Filip. De Amerikaanse president zet zijn Europa-reis verder en is vertrokken naar de Zwitserse stad Genève. Daar zal hij morgen de Russische president Vladimir Poetin ontmoeten.

De Europese topontmoeting met de Amerikaanse president Joe Biden zit erop. Biden besprak er met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Raadsvoorzitter Charles Michel de band tussen de VS en de EU en toekomstige gemeenschappelijke uitdagingen. "Het was toch al zeven jaar geleden dat de hoogste niveaus nog eens samenzaten", vertelde VRT-journaliste Leen De Witte in het Radio 1-programma De Wereld Vandaag.

Beluister hier het gesprek met VRT-journaliste Leen De Witte in De Wereld Vandaag over de Europese topontmoeting:

De Amerikaanse president was zelf niet aanwezig op de persconferentie, maar vertrok meteen na de top naar de luchthaven om met de Air Force One te vertrekken naar de Zwitserse stad Genève, de eindhalte van de Europa-trip. Ondertussen is hij aangekomen in de stad en heeft de Zwitserse president Guy Parmelin ontmoet.

Morgen ontmoet Biden de Russische president Vladimir Poetin in "Villa La Grange", een landhuis aan het Meer van Genève. "Von der Leyen en Michel gaven via Biden de boodschap mee aan Poetin dat de EU verenigd is in haar positie tegenover Rusland", zegt De Witte.

We hebben een groot deel van de vorige eeuw geschapen, nu is het tijd om deze eeuw vorm te geven

Charles Michel, Voorzitter Europese Raad
Videospeler inladen...

Biden, Von der Leyen en Michel bespraken vier hoofdonderwerpen: corona, klimaat, economie en veiligheid. Eerst spraken ze over de coronapandemie. De VS en de EU willen vaccins beschikbaar maken voor de hele wereld, aldus Michel. Het doel is om tegen eind 2022 twee derde van de wereldbevolking te vaccineren tegen het virus. Michel waarschuwde dat we ons moeten voorbereiden op toekomstige pandemieën, en stelde dat de EU en de VS een voortrekkersrol hierin kunnen opnemen. "Globaal herstel betekent herstel voor iedereen, niet voor slechts enkele landen", zei Michel.

In de strijd tegen de klimaatverandering willen de EU en de VS een klimaatgroep oprichten om de samenwerking te versterken. De gemeenschappelijke actiegroep zou ook armere landen financieel bijstaan in hun strijd voor het klimaat. In het najaar vindt een grote klimaatconferentie in de Schotse stad Glasgow plaats. Europa heeft zich gepositioneerd als leider, maar wil graag de VS als belangrijke partner aan haar zijde.

Daarnaast bespraken ze het herstel van de economie na de pandemie en internationale fiscaliteit. Ten slotte kwamen het belang van de gedeelde "democratische waarden" tussen de EU en de VS en (cyber)veiligheid aan bod. Een nieuwe transatlantische Europees-Amerikaanse raad voor handel en technologie zal de uitdagingen in de toekomst opvolgen en raad geven hoe hiermee om te gaan, aldus Von der Leyen.

We zijn van procesvoering overgestapt op samenwerking
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Opvallend is de doorbraak in het handelsgeschil rond de vliegtuigfabrikanten Boeing en Airbus. De VS en EU beschuldigen elkaar al 17 jaar lang van oneerlijke bevoordeling van hun eigen vliegtuigtuigbouwers. In maart dit voorjaar werd er al een tijdelijke wapenstilstand aangekondigd. Biden, Von der Leyen en Michel zijn nu overeengekomen om de wederzijdse strafmaatregelen te bevriezen voor vijf jaar. De VS en de EU hebben ook afgesproken om een oplossing te zoeken voor het conflict rond de invoerrechten van staal en aluminium.

Bekijk hier Von der Leyens mededeling over de doorbraak in het handelsconflict:

Videospeler inladen...

Aankomst Biden bij EU-leiders

Bij de aankomst van Biden begroetten Von der Leyen en Michel de president met een "elleboogje". "Zijn jullie me niet beu om te zien?", vroeg Biden grappend aan zijn Europese collega's. Het drietal poseerde erna kort voor een foto.

"Beste Joe, je bent terug in Brussel en de VS is terug op het wereldtoneel. Dat is fantastisch nieuws", zei Michel verwelkomend. Von der Leyen klonk ook positief: "Het feit dat je ons zo vroeg bezoekt tijdens je presidentschap, benadrukt je persoonlijke band met Europa." Von der Leyen blikte kort vooruit op de toekomst en verzekerde Biden dat de Europese Unie en de VS "vrienden en geallieerden" zijn. Biden zelf benadrukte hoe belangrijk hij de goede banden met de NAVO én de EU vindt. 

Bekijk hier de aankomst van Biden op de EU-VS-ontmoeting en de verwelkoming door Charles Michel en Ursula von der Leyen:

Videospeler inladen...

Ochtendbezoek aan koning Filip

Vanmorgen kwam Biden aan in "the beast", het presidentiële voertuig, op het koninklijk paleis. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) waren aanwezig bij het gesprek. Het bezoek aan het paleis duurde slechts een uur.

Bekijk hier de eerste beelden van Joe Biden in het paleis:

Videospeler inladen...

Biden, De Croo en de koning poseerden - op anderhalve meter weliswaar- voor de officiële familiefoto. Hierna tekende de Amerikaanse president het Guldenboek van het paleis. Ten slotte volgde het gesprek om de banden tussen de Verenigde Staten en België aan te halen.

De familiefoto met premier Alexander De Croo, president Joe Biden en koning Filip
Joe Biden ondertekent het Guldenboek.

Meest gelezen