De Australische premier Scott Morrison en de Britse premier Boris Johnson
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Britten en Australiërs beklinken eerste nieuwe handelsakkoord sinds de brexit

Voor het eerst sinds de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, hebben de Britten de krijtlijnen klaar van een nieuw handelsakkoord, met Australië. De inhoud zou in de loop van de dag worden bekendgemaakt. Vooral de Britse landbouwers zijn sceptisch en vrezen voor goedkope invoer van mindere kwaliteit. 

De Britse premier Boris Johnson en zijn Australische ambtsgenoot Scott Morrison hebben gisteravond de voorwaarden beklonken van hun nieuwe handelsakkoord. Ze deden dat, symbolisch, bij een diner met lamsvlees uit Wales, Schotse zalm en Australische wijn. Aan het akkoord is maandenlang gewerkt. In de loop van de dag worden de details bekendgemaakt en zou de overeenkomst officieel worden. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Dit akkoord zou het eerste grote nieuwe handelsakkoord zijn dat het Verenigd Koninkrijk sluit nadat het op 1 januari 2020 uit de Europese Unie stapte. Premier Boris Johnson heeft al handelsakkoorden gesloten, dat met de Europese Unie zelf van december vorig jaar was het belangrijkste tot nu toe. Maar dit akkoord met Australië is gloednieuw en bouwt niet voort op akkoorden die het Verenigd Koninkrijk had toen het nog een Europese lidstaat was. 

Toegang tot elkaars markten

De twee landen willen de toegang tot elkaars markten van bijvoorbeeld voedsel en diensten gemakkelijker maken. Zo zou hun handelsvolume groeien tot boven de huidige 23 miljard euro. 

Dit is een overwinning voor jobs, zaken en vrije handel en het toont wat twee liberale democratieën kunnen bereiken als ze samenwerken

Dan Tehan, Australische minister van Handel

De Britse premier Johnson was erg gebrand om na de uitstap uit de Europese Unie snel handelsakkoorden te sluiten met andere landen in de wereld. Dit akkoord is voor hem ook een opstap naar lidmaatschap van het veel omvattender Partnerschap met landen in Azië en de Stille Oceaan, het zogenoemde CPTPP (Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership). Volgens de Britse regering zal dat lidmaatschap enorme mogelijkheden creëren voor de Britse landbouwers. (lees verder onder de foto van een rund uit Wales)

Welsh beef

Britse boeren ongerust

De Britse boeren hebben de onderhandelingen met Australië met veel wantrouwen bekeken. Zij vrezen voor een massale invoer van goedkoop voedsel, dat aan lagere kwaliteitsnormen voldoet. Landbouwers in Australië mogen bijvoorbeeld bepaalde groeihormonen gebruiken, en pesticiden en toevoegingsmiddelen die in het VK verboden zijn. 

Omgekeerd staan de Australische landbouwers te trappelen om hun vlees te kunnen slijten aan de Britse markt, zeker nu door politieke spanningen tussen Australië en China die afzetmarkt is ingeperkt.  

De Britse regering belooft de landbouwers dat het zo'n vaart niet zal lopen en dat er genoeg beschermingsmechanismen in het akkoord zullen staan. De invoertarieven en quota zullen pas in de loop van de volgende jaren worden afgeschaft, luidt het. Ze belooft ook dat de kwaliteitsnormen gevrijwaard zullen blijven. 

Maar de landbouwers blijven wantrouwig. De NFU (National Farmers Union), de Britse Boerenbond, vreest dat dit akkoord een precedent is. "Als Australië goedkoop vlees mag invoeren, dan zullen grotere economieën als de VS en Brazilië minstens even goede voorwaarden willen als zij een handelsakkoord sluiten, zegt de NFU.

Meest gelezen