Radio 2

Burgemeester Herne over mogelijke afschaffing opkomstplicht: "Zaak om ook tevreden stemmers te motiveren"

De opkomstplicht wordt vandaag mogelijk opgeheven. Dat betekent dat je niet meer verplicht bent om te gaan stemmen voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Daarover neemt de commissie van het Vlaams Parlement een beslissing. Volgens de burgemeester van Herne, Kris Poelaert (CD&V), een heus stemmenkanon, zal de aanpak van de verkiezingen daardoor helemaal veranderen. 

De Vlaamse regering wil komaf maken met de "foertstemmen". En dat kan volgens haar alleen door de opkomstplicht op te heffen. In de commissie van het Vlaams Parlement wordt daarover vandaag gedebateerd. Keuren ze het voorstel goed, dan zijn we niet meer verplicht om te gaan stemmen voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen vanaf 2024. 

De burgemeester van Herne, Kris Poelaert, laat in het midden of dat een goede zaak is. Toch zal het de aanpak van de verkiezingen helemaal veranderen, verwacht hij. "Ik vind het heel belangrijk dat iedereen een mening heeft over het beleid en het bestuur van de voorbije zes jaar. Het zal er dus op aankomen om mensen te motiveren om te gaan stemmen als ze tevreden zijn. Degenen die niet blij zijn, zullen makkelijker de stap zetten om te stemmen omdat er iets moet veranderen. Degenen die tevreden zijn en vinden dat alles hetzelfde mag blijven, zullen we moeten motiveren om naar de stembus te trekken."

Historische vergissing

Maar professoren Politieke Wetenschappen vinden het een slecht idee. Zij spreken in de krant De Standaard over een historische vergissing. "Het afschaffen van de opkomstplicht zal leiden tot minder deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Zonder de opkomstplicht zullen mensen met een lager opleidingsniveau en een minder gunstige socio-economische positie minder gaan stemmen. Men zegt dat het afschaffen van de opkomstplicht zal leiden tot minder "foertstemmen". Maar als we kijken naar Nederland, Duitsland, en Frankrijk, dan zien we dat de extreme partijen daar net zulke hoge percentages halen als bij ons", klinkt het. 

 

Meest gelezen